Kees van Houten schrijft boek over Schübler-koralen

Text Example

advertentieOrganist en Bach-kenner Kees van Houten komt begin november met een boek over de ontstaansgeschiedenis van de Schübler-koralen van Johann Sebastian Bach. In dit boek stelt Van Houten onder meer dat de stukken originele werken zijn en geen transcripties van cantatedelen, zoals wordt beweerd.

De koraalvoorspelen worden in het boek besproken met de tekst als uitgangspunt voor een gedetailleerde retorische en theologische analyse. In twee afzonderlijke hoofdstukken probeert Van Houten een antwoord te gegeven op de vraag waarom Bach de titel van de zesde koraalbewerking ‘Lobe den Herren, den mächtigen König der Ehren’ wijzigde in ‘Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter auf Erden’.

Kees van Houten brengt het boek uit als negende in de serie ‘Van Taal tot Klank’. Het is tevens zijn twaalfde boek over het werk van de Thomascantor. Zo schreef hij onder meer over het Orgel-Büchlein (1991), de Leipziger Choräle (1997) en het ‘Dritter Theil der Clavier Übung’ (1997).

Op het boek kan tot 1 november worden ingetekend door overmaking van € 20 + € 3,50 verzendkosten op rekeningnummer 1511142 ten name van Kees van Houten, Stapelen 64, 5281 EJ, Boxtel. Het boek wordt dan begin november toegezonden. Na 1 november wordt de prijs € 25 + € 3,50 verzendkosten.

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 beeld www.orgelnieuws.nl