KERNSTEEK [11]

Text Example

advertentieEen kernsteek levert al eeuwenlang een discussie op. Volgens de een helemaal okay, voor de ander volstrekt fout. Dat verklaart dus waarom de schrijver m/v van de nieuwe column op Orgelnieuws tegendraads kan zijn. Soms zelfs in het geheel niet objectief. Maar wel altijd betrokken op de orgelwereld. De teksten ingeleverd via een vage server in Verweggistan, tast zelfs de redactie in het duister wie ‘Kernsteek’ is.

De laatste maanden van dit jaar werden de media beheerst door thema’s als gedogen, verdagen (Wildersproces), niet deugen (Tweede Kamerleden en de FIFA), afdrogen (Feijenoord) en in duigen (huizenmarkt). Het lijkt de orgelwereld wel. Als grote klapper was daar tenslotte het gevreesde WikiLeaks met tal van diplomatieke en minder diplomatieke onthullingen. WikiLeaks kreeg al gauw zogenaamde ‘dochters’: WifiLeaks (gerommel met uw draadloze netwerk), Bibileaks (over falende Pampers) en Simileaks (onthullingen over eeneiige tweelingen). De laatste loot aan de stam van WikiLeaks is er één over misstanden en pikante briefwisselingen in de orgelwereld: PipiLeaks. Vlak voordat de site uit de lucht ging (vanwege het zoeken naar alweer een nieuwe server) wisten we een bestandje met daarop 11.000 compromitterende files te downloaden. Het spreekt vanzelf dat we die hier niet allemaal kunnen doorgeven, maar een kleine selectie is zeker de moeite van het lezen waard. U begrijpt dat Kernsteek hiermee zijn/haar nek uitsteekt. Mocht het tot een arrestatie komen, dan zorgen de trawanten van Kernsteek er voor dat er wereldwijd computerbestandjes worden geopend die alle setzercombinaties en inliggende tremulanten ter wereld voorgoed uitschakelen.

• In de regio Mannheim blijkt de 53-jarige gerenommeerde orgelbouwer G. zich te hebben vertild aan de bouw van een milieuvriendelijke energiecentrale (!) voor voetbalclub Hoffenheim. De orgelbouwer regelde in Brazilië palmolie maar vergat te betalen. Subsidies voor de centrale verdwenen in de zakken van G. en zijn twee kompanen. Vier miljoen euro schijnt verdampt te zijn. Vier is ook het aantal jaren dat G. in de ‘Knast’ mag brommen. De Nederlandse orgelbouwers zijn inmiddels gewaarschuwd: hun beroepsvereniging VON verbiedt de leden zich bezig te houden met de vervaardiging van doodskisten en decorstukken, nu het restauratiewerk vanaf 2011 dreigt op te drogen.

• In ons land is sinds ruim een jaar een slim consortium actief van een Nederlandse, een Belgische en een Sloveense orgelmaker. In de verschralende orgelmarkt lijkt dit soort creativiteit een uitweg om tegengas te bieden aan het weer toenemende aantal in kerken geplaatste elektronische orgels. Eén Nederlandse orgelmaker heeft reeds een principe-overeenkomst met een orgelmaker uit de Filipijnen. Het gaat dan vooral om de vervaardiging van orgelpijpen uit bamboe. Weer een andere orgelmaker is op zoek naar een collega in Papoea Nieuw-Guinea. Van welk materiaal deze de orgelpijpen denkt te maken, willen wij niet weten.

• Hij is al weer retour richting Madrid, maar ook de Sint heeft zijn digitale sporen achtergelaten. Diverse leak-sites hebben beslag weten te leggen op duizenden al dan niet gehonoreerde Sinterklaaslijstjes. Ontroerend hoe ook volwassen organisten uiteindelijk geen andere uitweg zien dan om via de Schijnheilige hun droom te verwezenlijken. Zo is de organist van de Willibrorduskerk in het Brabantse Esch compleet in tranen. Na vele decennia werd eindelijk z’n orgel eens grondig gerestaureerd. De dag voor de ingebruikname kwam hij eindelijk boven bij de klaviatuur en toen bleek het pedaal… weg! Niet omdat de pedaaltoetsen koperbeslag hadden en dus gestolen zouden zijn, maar omdat het unieke (1828, J.C. Schmidt) oude pedaal niet origineel van Van Hirtum was. En dat terwijl de Eschse organist al 50 jaar organist was en zich echt niet anders dan een orgel mét pedaal kan herinneren. De goede man vraagt nu de Sint hemzelf ook te reconstrueren naar vroeg-19e eeuwse maten, de benen mogen er desnoods af. (In zijn aantekeningen heeft Sint er bijgekrabbeld: gaat niet lukken, iedereen in Nederland Orgelland doodsbang voor RCE, heb ook al jaren verzoeken liggen voor vrije pedalen in, Weesp, Rijswijk, Grave enz. enz.). Ook vonden we in Sints correspondentie een hartenkreet van een conservatoriumstudent uit Amsterdam: ´Lieve Sint, ik ben tweedejaars, keigemotiveerd en studeer orgel en kerkmuziek. Ik doe hard m’n best maar ik zou heel graag een studieorgel én/of een werkplek willen hebben in Amsterdam of omgeving, maar ik kan maar geen kerk vinden die een organist nodig heeft want er zijn hier in Nederland collega’s die orgels verzamelen zoals een ander voetbalplaatjes bij Albert Heijn. Ik kijk iedere dag in de kranten en de vakbladen, maar advertenties ho maar. Kunt u niet, als Spaanse heilige, hier één of andere beweging beginnen met een eigen kerk? Uw landgenoot Escrivá lukte het ook”. Sint vermeldt in de kantlijn slechts: In Nederland organistenoverschot, volgend jaar vragen aan Piet om extra zakken voor retour Spanje. [KERNSTEEK]

Heeft u dringende behoefte om te ‘leaken’ of wilt u iets anders kwijt?

Schrijf het ons: info@orgelnieuws.nl

© 2010 www.orgelnieuws.nl