KERNSTEEK [14]

Text Example

advertentieEen kernsteek levert al eeuwenlang een discussie op. Volgens de een helemaal okay, voor de ander volstrekt fout. Dat verklaart dus waarom de schrijver m/v van de nieuwe column op Orgelnieuws tegendraads kan zijn. Soms zelfs in het geheel niet objectief. Maar wel altijd betrokken op de orgelwereld. De teksten ingeleverd via een vage server in Verweggistan, tast zelfs de redactie in het duister wie ‘Kernsteek’ is.

Cultuur en Nederland: het blijft tobben. Waar andere landen cultuur onderbrengen onder een eigen departement en minister, scheept de overheid ons hier al decennia af met een staatssecretaris, En als er bezuinigd moet worden, bijvoorbeeld om enkele landen in Zuid-Europa (die hun eigen enorme goudvoorraad nog liever zouden opvreten dan te gelde maken) op de been te houden, gaat onze regering eens flink snoeien in cultuur. Omdat het met de cultuur zo nauw verweven onderwijs ook geslachtofferd wordt, is er in de toekomst geen reden meer om bang te zijn voor een kaalslag in het culturele landschap, want dat is er simpelweg niet meer.

Omdat de VVD waarschijnlijk inmiddels een beetje last van schaamtegevoelens lijkt te krijgen, heeft het VVD-kamerlid De Liefde (nomen est omen) onlangs gepleit voor een loterij waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan cultuur. Nu is het zo dat de Bankgiroloterij, de Nationale Loterij en de Postcodeloterij zulks al jaren doen (en nog is het een druppel op een gloeiende plaat), al gaan de winnaars van dit soort loterijen steevast met een geldbedrag ‘naar huis’ dat zij vervolgens besteden aan vakanties in het buitenland, een nieuwe keuken, een nieuwe auto of camper, dure feesten, wellnessbehandelingen, borstvergrotingen enzovoorts. Niemand zal eens een orgel laten bouwen of een orgelklas op een conservatorium sponsoren…

Nu denkt kamerlid De Liefde dat de prijzen van de nieuwe cultuurloterij niet moeten bestaan uit geldbedragen, maar uit prijzen als ‘overnachten in het Rijksmuseum’. Lig je daar in het donker, zie je nog niks, zelfs niet de Nachtwacht (die je dan zelf bent…). Als er nu prijzen waren in de orde van ‘het verruïneren van een zwaar gesubsidieerde pindakaasvloer’ of ‘een week programmeur én dirigent zijn van het Koninklijk Concertgebouworkest’… ja, dan wisten wij het wel.

Niettemin opent het idee van De Liefde wel perspectieven voor ons, orgelvolk. Een orgelloterij kan uitkomst bieden aan de vele problemen die wij momenteel toch hebben. Ik stel voor om een Stichting Nationale Orgel Loterij op te richten (SNOL), reken maar dat alleen al die naam genoeg publiciteit genereert. Ik schat dat in ons land alleen al enkele tienduizenden orgelliefhebbers zijn en dan heb ik nog niet meegerekend al die liefhebbers die nog niet ‘uit de (orgel)kas(t) zijn gekomen’! Uiteraard mogen Belgen, Duitsers, Zwitsers en Denen ook meedoen, hun invloed in de Nederlandse orgelscene is al jaren evident (Harald Vogel, Joris Verdin, Ahrend, Thomas, Metlzer, Edskes, Marcussen). Iedere maand een lootje kopen à € 5,- en bij deelname van pakweg 50.000 organofielen is er iedere maand € 200.000 te besteden aan orgelzaken (€ 50.000 zal moeten worden gereserveerd voor overhead- en organisatiekosten waarvoor de burelen van www.orgelnieuws.nl nu al beschikbaar zijn, maar dit terzijde). De aantrekkingskracht van de loterij zit ‘m natuurlijk in het prijzenpakket. Met een beetje medewerking van onze nationale orgeladviseurs en lef van onze orgelbouwers moet er toch wel iets spectaculairs zijn te verzinnen. Wij geven enkele voorzetten:

1. Dispositieverandering naar smaak in één van onze beroemde orgels (een Violon 16’ op het pedaal van het Haarlemse Müller-orgel i.p.v. die lelijke Mixtuur VI-X moet kunnen).

2. Technische aanpassingen bedenken (zwelpedaal voor alle luiken van het orgel van de Nieuwe Kerk te Amsterdam, MIDI-in- en uitgang op het Naber-orgel in de Amersfoortse Joris of (lachen!!) het mechanisch maken van het Adema-orgel in de Haarlemse kathedraal).

3. Visionaire projecten op de rails zetten, zoals 4 nieuwe koororgels voor de Grote Kerk in Dordrecht (resp. Van Noordt-orgel, De Lange sr.-orgel, Jacob Bijster-orgel en Leen Schippers-orgel) of een Trompeteria IV in de nok van de Utrechtse Domkerk (wel laten bouwen door Klais, anders horen we het niet).

4. Vetostem bij nieuwe organistenbenoemingen (Jan Hage en Berry van Berkum hebben geluk).

5. Een orgel naar keuze laten slopen (verzoek om één Verweijs-orgel te behouden voor latere herwaardering).

Natuurlijk kunnen we van de maandelijkse trekking een showspektakel op RTL laten maken. Martijn Krabbé heeft overigens al laten weten niet beschikbaar te zijn wegens verblijf elders. [KERNSTEEK]

Wilt u reageren?

Natuurlijk kan dat …

info@orgelnieuws.nl

© 2011 www.orgelnieuws.nl