KERNSTEEK [24]

Text Example

advertentieHet nieuwe jaar is al weer enige weken onderweg en natuurlijk heeft iedereen goede voornemens gemaakt. Meestal gaat het om dezelfde dooddoeners: minder en verantwoorder eten, minder drinken, meer sporten, stoppen met roken, enzovoorts. Ook Kernsteek gaat mee met de trend, al zijn die goede (?) voornemens uiteraard orgelgerelateerd …

01. Geen orgels meer bezoeken in kerken van architect Van Beijnum uit Amerongen. Deze Pierre Cuypers van het reformatorische smaldeel der natie slaagt er maar niet in iets echt moois neer te zetten en in zijn kerken moeten we steevast tegen lelijke orgelfronten en preekbunkers aankijken.

02. (samenhangend met voornemen 1) Doodzwijgen van orgelmakers die in dit soort kerken nog steeds aankomen met onbeholpen en a-creatieve orgelfronten in kistjesstijl dan wel met snijwerk in Van Dam-imitatie. We maken graag een uitzondering voor de firma Mense Ruiter, die bewijst wél met iets origineels voor de dag te kunnen komen.

03. Hauptwerksoftware voortaan gewoon Nebenwerk noemen.

04. Geen concerten van orgel met panfluit bezoeken als er niet minstens één origineel gecomponeerd werk voor deze combinatie op het programma staat.

05. Alleen nog naar orgelconcerten gaan als de PR ook vermeldt wát er zoal gespeeld wordt.

06. Muzikale Facebook-’vrienden’ naar het Portugees Archief verplaatsen als ze alleen maar zaken te melden hebben die de lezers willen wijzen op hun (vermeende) genialiteit.

07. De voorspelen en zettingen uit het zogenaamde gaatjesboek nu ook eindelijk eens een keer gebruiken.

08. Tongwerken stemmen voor een gastorganist en er dan géén extra geld voor vragen.

09. Collectief spreken we af dat we als titularis maximaal twee orgels onder de kont mogen hebben.

10. Gewoon weer zelf gaan speuren naar goede en verrassende orgelmuziek.

11. Meedoen aan het discussieforum van het Orgel, ook als er niets te discussiëren valt.

12. Orgels adopteren in Vlaanderen (Gent St. Niklaas, Averbode, Borgerhout, Brugge enzovoorts).

13. Dit jaar stoppen met deze column. [KERNSTEEK]

Een kernsteek levert al eeuwenlang een discussie op. Volgens de een helemaal okay, voor de ander volstrekt fout. Dat verklaart dus waarom de schrijver m/v van de nieuwe column op Orgelnieuws tegendraads kan zijn. Soms zelfs in het geheel niet objectief. Maar wel altijd betrokken op de orgelwereld. De teksten ingeleverd via een vage server in Verweggistan, tast zelfs de redactie in het duister wie ‘Kernsteek’ is.

Wilt u reageren?

Natuurlijk kan dat …

info@orgelnieuws.nl

© 2013 www.orgelnieuws.nl