
De Keulse Dom bleek dinsdagavond 15 juli te klein om het enorme aantal belangstellenden te herbergen voor het orgelconcert van de Britse sterorganiste Anna Lapwood. Zelfs met een niet geplande herhaling van het concert op dezelfde avond moesten zo’n vijfduizend van de dertienduizend toegestroomde concertgangers worden teleurgesteld, zo melden Duitse media.
Lapwood, die wereldwijd bekendheid geniet via sociale media – met inmiddels ruim een miljoen volgers – gaf acte de présence in de wekelijkse, gratis toegankelijke ‘Orgelfeierstunden’ in de Dom. Op het programma stonden arrangementen van filmmuziek van componisten als Hans Zimmer, John Williams en Ludovico Einaudi. De organiste deelde vooraf op haar sociale media hoe ze zich urenlang had voorbereid op een recital van zeventig minuten.
Ruim twee uur voor aanvang van het concert stonden er als duizenden in de rij voor de Dom, naar verluid een rij van ongeveer een kilometer. Het verkeer in de Keulse binnenstad kwam even volledig tot stilstand.
Een klein uur voor aanvang liet Lapwood via Facebook weten dat zij het concert twee keer achter elkaar zou spelen, om zoveel mogelijk bezoekers de gelegenheid te bieden het bij te wonen. De Dom vulde zich tweemaal met elk circa vierduizend toehoorders – in totaal zo’n achtduizend concertgangers. Toch bleven er naar schatting vijfduizend mensen voor gesloten deuren staan.
Lapwood reageerde na afloop op sociale media: ‘We hadden verwacht dat het druk zou zijn, maar we hadden nooit gedacht dat het zó druk zou zijn. Ik wilde echt niet dat iemand zou worden geweigerd, dus drie kwartier voor aanvang besloot ik om twee concerten achter elkaar te doen – vier duizend bezoekers per concert – en ik dacht echt dat we iedereen binnen hadden gekregen, maar blijkbaar stonden er nog vijfduizend buiten te wachten die niet binnen waren gekomen. Als jij één van deze mensen was: Het spijt me ontzettend!’ Op een later moment hoopt ze dat goed te maken.
Onder de indruk
In een interview met Domradio.de vertelde de 29-jarige Anna Lapwood onder de indruk te zijn van de ruimtelijke effecten van de Dom op orgelmuziek. ‘Het klonk zo mooi dat ik meerdere keren moest huilen’. Voor haar concert in de kathedraal wil ze dat mensen ervaren wat voor emotioneel instrument het orgel is, hoe divers een orgel kan klinken – van heel zacht tot luid.
Met haar keuze voor filmmuziek op het orgel ziet ze vooral een kans om ook mensen te inspireren voor orgelmuziek die anders niets met het instrument te maken hebben of vreemd zouden zijn aan sacrale ruimtes.
Geef als eerste een reactie