KEUZE VAN DE REDACTIE: Nouzha

Text Example

advertentieNeem een grote pot. Stop daar zes topmusici in. Doe er een pond jazz-, Arabische, Indiase, orgel-, en klassieke muziek in. Vermeng het geheel meteen flinke dosis ritme, gekruide akkoorden, muzikaliteit, virtuositeit, verstilling en passie. Roer even flink door en stop dit mengsel drie dagen in een studio. Resultaat? Een cd met als titel: Nouzha. Fluitist Pieter de Mast vormt met Sebastiaan van Delft (orgel) en Niti Ranjan Biswas (tabla, een ritmisch begeleidingsinstrument uit de Hindoestaanse traditie) het Trio ‘Windstreken’. Samen met de gastmusici Kamal Hors (ud, een snaarinstrument uit het Midden-Oosten) Oene van Geel (altviool) en Jörg Brinkmann (cello) waagden ze zich aan een gedurfde productie die in de liner notes door Eric Vloeimans omschreven wordt als ‘een muzikale omnivoor’.

En daar heeft Vloeimans geen woord teveel mee gezegd. De musici van ‘Windstreken en consorten’ nemen ons mee op een muzikale reis langs de wereld van de jazz, de Arabische, Indiase en klassieke muziek. Voor een doorgewinterde orgelliefhebber zal het misschien even wennen zijn, maar voor wie bereid is de grenzen van zijn smaak te overschrijden, krijgt dat dubbel en dwars terugbetaald!

In de eerste plaats komt dat door de musiceervreugde die zo ongeveer van deze cd afspat. Met ongekende intensiteit gaan de musici hun instrument te lijf waarbij ze zowel aan zichzelf als aan elkaar gewaagd zijn. De combinatie van zowel westerse als niet-westerse stijlen en instrumenten heeft daarbij een bijna betoverende uitwerking!

En, voor de ‘orgel-diehards’ onder ons: Sebastiaan van Delft neemt met het kistorgel (Klop) een logische plek in het geheel in. De ene keer als deel van dat geheel, de andere keer als solist in verrassende en virtuoze passages.

De opname is in één woord subliem! Toen ik voor de eerste keer de cd beluisterde wist ik even niet wat er met mijn installatie gebeurd was. Wat een perfecte balans tussen ruimte, spelers, detail en totaalplaatje. Alles ‘staat op zijn plek’. Opnametechnicus Joris Holtackers heeft met deze opname de emotie van het moment weten vast te leggen zodat het lijkt alsof je er zelf bij bent.

Tot slot: Eric Vloeimans verzucht in de liner notes dat het eigenlijk een cd is waarvan hij zou willen dat hij die zelf had volgespeeld en ik zeg hem dat van harte na! [CHIEL JAN VAN HOFWEGEN]

Muzikale interpretatie: * * * * *

Kwaliteit van de opname: * * * * * (*)

Nouzha

Pieter de Mast (soprano saxophone, flute & alto flute); Sebastiaan van Delft (chest organ), Niti Ranjan Biswas (tabla). Guest musicians: Kamal Hors (ud & voice), Oene van Geel (viola), Jörg Brinkmann (cello)

Programma: Nouzha, Opener, Zeven Raven, Harraga, Regenslaap, Lus, For the Young Ones, Intertoy (improvisation), Rietzangers, Douce dame jolie, Awakening, Bairagi, Sanaat, Bicinium (bonustrack, live)

Bezoekers van www.orgelnieuws.nl kunnen deze cd tot en met 30 november 2010 voordelig bestellen. U betaalt slechts € 19,00 inclusief verzendkosten!

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2010 www.orgelnieuws.nl