KEUZE VAN […] Muzikale topgerechten uit Maastricht

Text Example

advertentieDe onlangs gepresenteerde cd van Hans Leenders op ‘zijn’ Severijn- orgel in de O.L.V.-basiliek in Maastricht is uitgeroepen tot de Keuze van de redactie. ‘Hans Leenders toont zich een ware ‘chef cuisinier’, voor wie de samenstelling en bereiding van muzikale gerechten weinig geheimen meer kent en die ook nog eens weet hoe je ze op een aansprekende manier opdient.’ Need we say more?

‘Wie jarig is trakteert’, zo luidt het gezegde. In oktober van dit jaar vierde Hans Leenders zijn 25-jarig jubileum als cantor-organist van de parochie Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming ‘Sterre der zee’ in Maastricht en met een beetje fantasie kun je deze cd als zijn traktatie beschouwen.

Leenders – niet te verwarren met zijn slagwerkende en dirigerende naamgenoot – schotelt ons een exquis muzikaal banket voor met gerechten uit diverse streken. Plaats van bereiding: het magnifieke Severijn-orgel uit 1652 van ‘de Slevrouwe’, zoals de Basiliek in de volksmond heet. Dit oudste orgel van Limburg is waarlijk een lust voor oor en oog.

Dr. Maarten Albert Vente beschouwde de maker ervan, Andries Severijn (ook wel André Séverin genoemd), als de schepper van het Waalse barokorgel met zowel Franse als Duitse invloeden. Omdat het instrument zich op het snijvlak van diverse culturen bevindt, is het uitstekend geschikt voor het grensoverschrijdende menu dat hier wordt gepresenteerd.

Als aperitief kiest Leenders voor het feestelijke Offertoire sur les Grands jeux van Couperin. Een zeer geschikt middel om in de juiste stemming te komen. In de daaropvolgende gangen is volop variatie in smaak en stevigheid aanwezig, van de grootse Fantasia’s van Bach en Van den Kerckhoven tot de (door mij overigens nog niet eerder geproefde) Luikse delicatessen van Thomas Babou. Het banket wordt afgesloten met een fris Boyvin-dessert.

Hans Leenders toont zich een ware ‘chef cuisinier’, voor wie de samenstelling en bereiding van muzikale gerechten weinig geheimen meer kent en die ook nog eens weet hoe je ze op een aansprekende manier opdient. Dankzij de puike opname door het Tulip-team hoeft het genieten hiervan gelukkig niet beperkt te blijven tot één keer. Het bijbehorende drukwerk bevat naast de gebruikelijke informatie een aantal schitterende foto’s van Luc ten Klooster.

Laat u zich dit feestmaal niet ontgaan! [JOOST VAN BEEK]

Uitvoering * * * * *

Opname * * * * *

Hans Leenders – Onze Lieve Vrouwebasiliek Maastricht

Programma

Offertoire sur les Grands jeux (Couperin); Fantasia (Van den Kerckhoven); Toccata septima (Muffat); Fantaisie du cornet (Babou); Fantaisie des trompettes basse & haute (Babou); Fantasia, BWV 572 – Piece d’Orgue (Bach); Aria, BWV 587 – nach einem Triosatz von François Couperin (Bach); Suite du Quatrième Ton (Boyvin).

Label: Tuliprecords.nl

Nummer: TURE185006

Speelduur: 62’49”

Boekje: 20 pagina’s (NL/DU/EN)

Prijs: € 18,50

Bezoekers van www.orgelnieuws.nl kunnen deze cd tot en met zaterdag 15 januari 2011 voordelig bestellen. U betaalt slechts € 15,00 exclusief verzendkosten!

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2010 www.orgelnieuws.nl