Klaas Jan Mulder overleden

Text Example

advertentieIn de ochtend van zaterdag 1 november is de organist, pianist en dirigent Klaas Jan Mulder in zijn woonplaats Kampen overleden. Hij werd 78 jaar.

Klaas Jan Mulder overleed aan de gevolgen van een hersentumor die eind 2007 bij hem werd geconstateerd en verwijderd.

Klaas Jan Mulder werd op 21 mei 1930 geboren in Hardinxveld als zoon van een predikant. Al op jonge leeftijd bespeelde hij het orgel in diensten waarin zijn vader voorging. Later zou hij orgel- en pianolessen gaan volgen aan de Zwolse Muziekschool. Zo speelde op zeventienjarige leeftijd onder meer het Pianoconcert van Grieg. Na zijn studie aan het Amsterdams Conservatorium bij Jacob Bijster en Jan Odé (orgel en piano) slaagde cum laude met een onderscheiding voor virtuositeit. Daarna ontving hij een beurs waarmee hij een jaar piano studeerde bij Eduardo del Pueyo. Verder studeerde hij orkestdirectie bij Piet Ketting en Dean Dixon

Zijn uiteindelijke carrière maakte hij vooral als organist en koordirigent van ondermeer het Christelijk Kamper Mannenkoor DEV. Als organist was hij jarenlang verbonden aan de Nieuwe Kerk te Kampen. Hij trad veel op in het buitenland, onder meer in Portugal, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Engeland, Zuid-Korea, Canada en de Verenigde Staten. Klaas Jan Mulder kende een uitgebreide discografie waarin naast twee gouden platen ook een platina plaat is opgenomen.

In 1990 ontving Klaas Jan Mulder de zilveren onderscheiding van de “Société Academique d’Éducation et d’Encouragement Couronnée par l’Academie Francaise Arts, Sciences et Lettres” vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Het jaar daarop werd hij door Koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

© 2008 www.orgelnieuws.nl