KlangFarben – Matthias Mück – Weimbs-Orgel St. Marien Delitsch

KlangFarben Matthias Mück

Onlangs verscheen een cd waarop Matthias Mück, de organist van de kathedraal in Magdeburg, het Weimbs-orgel bespeelt van de Mariakerk in Delitzsch.

Text Example

advertentieDelitzsch is een stadje ten noorden van Leipzig. De Mariakerk aldaar is gebouwd in 1936 en zou, vanwege de strakke, traditionele vormgeving, kunnen doorgaan voor een product van de Delftse School. In 2013 heeft de firma Weimbs -een orgelmakerij uit de Eifel die in 1927 voortkwam uit de firma Müller te Reifferscheid- op de koorgalerij van deze kerk een nieuw orgel (23/IIP) gebouwd. De kast kreeg uitwaaierende velden die een mooi contrast vormen met de spitsbogen van het gewelf.

Qua klank heeft het orgel, net als de kerk met zijn ‘romaanse’ toren en ‘gotische’ gewelf, twee gezichten. Het is ongelijkzwevend gestemd en heeft een klassiek gedisponeerd Hoofdwerk met Cornet-décomposé en een ruig-strijkende Fugara op het tweede klavier. Maar dit Zwelwerk met zijn hoge winddruk, Gamba, Celeste, overblazende Traversflöte en rondklinkende Hobo is verder geheel romantisch. Knap is dat Weimbs deze klankwerelden zo op elkaar heeft weten af te stemmen dat er een karakteristiek geheel is ontstaan: vol en rond, met een ietwat strijkende klankkroon – een klank die duidelijk anders is dan die van Klais, Schuke, Eule of Rieger.

Mück vult de cd met improvisaties in allerlei stijlen – van Bach en noordduitse barok, via galant, klassiek en romantiek tot Alain en Messiaen. De improvisaties zijn niet zo verfijnd als die van De Vries, niet zo spannend als die van Mourik en niet zo geavanceerd als die van Boerema. Maar ze zijn wel evenwichtig opgebouwd en, ondanks enkele misgrepen, niet onaangenaam om naar te luisteren. Vooral geven ze een prima indruk van alle ‘Klangfarben’ die het Weimbs-orgel – met zijn kleurige kast- rijk is.

 


KlangFarben – Matthias Mück

Improvisationen an der Weimbs-Orgel op. 329 in St. Marien, Delitzsch

Marche Pontificale ‘Delitzsch-Dur’, Choralbearbeitung ‘Komm Gott heiliger Geist’, 6 Flötenuhrstücke im Stil der Wiener Klassik, Praeambulum G-Dur im Stil des norddeutschen Barok, Trio d-Moll, Concerto D-Dur im barocken Stil, Thema zu Variationen über ‘Wer nur den lieben Gott läßt walten’, Fantasie ‘Hommage à Jehan Alain’, Cantilene d-Moll ‘Hommage à César Franck’, Choralbearbeitung ‘Komm Schöpfer Geist kehr bei uns ein’, Tanzvariationen, Chaconne ‘Hommage à Georg Friedrich Händel’, Tryptique ‘Hommage à Olivier Messiaen’, Boléro final

 

Label: harp . berlin
Nummer: LA 75552
Speelduur: 65’53
Booklet: 47 pagina’s (DE/EN), digipack
Prijs: € 15,00
Bestellen: www.weimbs.de