Klop-orgel voor de Gereformeerde Kerk (hersteld) te Dalfsen

orgel gereformeerde kerk dalfsen

Op vrijdag 9 juli is in de Gereformeerde Kerk (hersteld) te Dalfsen een tweeklaviers Klop-orgel in gebruik genomen. Het betreft het voormalige huisorgel van organist Jos van der Kooy.

Text Example

advertentieDe Gereformeerde Kerk (hersteld) van Dalfsen betrok in juli vorig jaar het huidige kerkgebouw, een voormalig bankgebouw. De gemeente, in 2010 is ontstaan vanuit verontrusting over de koers van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, kerkte daarvoor in verenigingsgebouw ‘De Vier Gezichten’ in Dalfsen.

Klop

Het onlangs geplaatste orgel werd in 2006 gebouwd door Henk Klop te Garderen. Geheel in de huisstijl van de orgelmaker zijn alle pijpen vervaardigd van hout. Het instrument kreeg een Bach-stemming naar Kellner mee. 

Het orgel was in bezit bij Jos van der Kooy. Voor het ongewijzigd werd overgeplaatst naar Dalfsen stond het instrument opgesteld in het atelier van de firma Klop. Bij de plaatsing, die werd uitgevoerd door Klop, werden kleine onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Zo werden enkele stemrollen vernieuwd en werd pedaalverlichting (Led) aangebracht.

klop-orgel gereformeerde kerk dalfsen
Klop-orgel DGK Dalfsen | © foto Thea Steenbergen
Ingebruikname

Bij de ingebruikname op 9 juli werd door de plaatselijke predikant ds. E. Heres een meditatie gehouden naar aanleiding van de in de orgelkas gegraveerde tekst ‘Omnis spiritus laudet Dominum’ (Psalm 150). Jos van der Kooy bespeelde bij deze gelegenheid het orgel.

Dispositie

Manuaal I C-g3
Praestant 8
Quintadeen 8
Octaaf 4
Octaaf 2
Regaal 8 B/D

Manuaal II C-g3
Holpijp 8
Roerfluit 4
Nasard 3 B/D
Fluit 2 B/D
Terts 1 3/5 B/D

Pedaal C-f1
Subbas 16

Werktuiglijke registers
Koppeling Manuaal II + I
Koppeling Manuaal I + II
Koppeling Pedaal + Manuaal I
Koppeling Pedaal + Manuaal II
Tremulant