Klop-orgel voor kerkelijk centrum Bethabara Voorthuizen

In kerkelijk centrum ‘Bethabara’ van de Hervormde Gemeente te Voorthuizen wordt op vrijdag 31 oktober een orgel van de firma Klop in gebruik genomen. Het instrument is afkomstig uit de Maranathakerk te Driebergen.

Text Example

advertentieGerrit C. Klop uit Garderen bouwde in 1988 zijn eerste kerkorgel in de Gereformeerde Maranathakerk. Hij sloot daarbij aan bij de Italiaanse ‘Organo di Legno’-traditie. Het pijpwerk van het tweeklaviers instrument werd dan ook van hout gemaakt, een traditie die de Veluwse orgelmaker tot zijn huisstijl heeft gemaakt.

Aanvankelijk was het orgel in middentoon gestemd, op een later moment is dit gewijzigd in Valotti.

Verkocht

In 2011 werd bekend dat de Maranathakerk ging sluiten. Het orgel werd verkocht aan de Hervormde Gemeente Voorthuizen waar het een orgel van Verschueren (10/IIP, 1979) in de kerkzaal van kerkelijk centrum Bethabara gaat vervangen. In 2011 werd voor Bethabara een nieuwe, grotere kerkzaal gebouwd waarvoor het Verschueren-orgel niet meer bleek te voldoen.

Overplaatsing 

De overplaatsing werd uitgevoerd door de firma Klop te Garderen. Daarbij is de dispositie van het Pedaal meer verzelfstandigd. In de oorspronkelijke situatie kende het Pedaal drie transmissies van het Hoofdwerk (Bourdon 8, Octaaf 4 en Trompet 8), hiervoor zijn drie nieuwe, zelfstandige registers geplaatst. Een Regaal 4’ moest plaatsmaken voor een Fagot 16’. Het pedaal is in open opstelling gesitueerd achter de orgelkas.

De orgelkas werd opnieuw geschilderd in een witte tint. De oorspronkelijke orgelluiken kwamen te vervallen.

klop-orgel voor kerkelijk centrum bethabar voorthuizen
Ingebruikname

Op vrijdagavond 31 oktober wordt het orgel in gebruik genomen. Het orgel zal dan worden bespeeld door de organisten van de Hervormde Gemeente Voorthuizen: Hendrikus Jonker, Hans Mulder, Gert van Hoef, en Diederik Blankesteijn. De ingebruikname begint om 20.00 uur.

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Prestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Octaaf 2
Mixtuur II-III
Trompet 8

Bovenwerk C-f3
Quintadeen 8
Roerfluit 4
Quint 2 2/3 bas/discant
Fluit 2
Terts 1 3/5 bas/discant
Kromhoorn 8

Pedaal C-d1
Subbas 16
Bourdon 8 – 2014
Gemshoorn 8 – 2014
Blokfluit 4 – 2014
Fagot 16 – 2014

Werktuiglijke registers
Koppel Pedaal – Hoofdwerk
Koppel Pedaal – Bovenwerk
Koppel Hoofdwerk – Bovenwerk
Tremulant

© 2014 fotografie Diederik Blankestein