Klundert neemt Marcussen-orgel in gebruik

marcussen orgel klundert

Op zaterdag 12 oktober wordt het Marcussen-orgel in de St. Joannes Baptistkerk te Klundert opnieuw in gebruik genomen. Het drieklaviers instrument uit 1964 is overgeplaatst vanuit de St. Stephanuskerk in Moerdijk.

In de rooms-katholieke St. Stephanuskerk (1958) te Moerdijk plaatste de firma Marcussen & Søn uit het Deense Åbenrå twee orgels: het in 1962/66 gebouwde hoofdorgel (28/III/P) en een koororgel (5/I) uit 1962. De orgels werden bekostigd uit het Rampenfonds. Lambert Erné trad op als adviseur.

Text Example

advertentieMet de dreiging van sloop van het kerkgebouw in Moerdijk werd in 2010 de Stichting Behoud Marcussen-orgel Moerdijk opgericht. De stichting heeft zich ervoor beijverd om het instrument voor Nederland te behouden en het binnen dezelfde parochie over te plaatsen naar de St. Joannes Baptistkerk in Klundert.

Even leek ook de beoogde overplaatsing onzeker omdat ook de kerk in Klundert werd gesloten voor de eredienst. De toekomst van het gebouw kon als cultureel centrum worden veiliggesteld door de oprichting van zowel een beheers- als exploitatiestichting. Daarmee kon ook aan de Sloveense firma Skrabl in samenwerking Consultare Orgelbouw & Adviesbureau opdracht worden gegeven het Marcussen-orgel in Klundert te plaatsen.

In juli 2013 werd het orgel in Moerdijk gedemonteerd. In september werd het orgel opgebouwd in Klundert. Bij de overplaatsing werd het orgel gereinigd en waar nodig hersteld. Steminrichtingen en ingezakt pijpwerk werden gerepareerd, de frontpijpen werden gepolijst. De inligende balgen werden van nieuw leder voorzien. De mechanieken werden fijn afgeregeld en waar nodig hersteld. De orgelkas werd opnieuw in de was gezet. Aan de intonatie is niets gewijzigd.

Op zaterdag 12 oktober wordt het orgel opnieuw in gebruik genomen met een concert door Gerben Mourik met medewerking van sopraan Anneke van der Hoek-van de Berkt. Het concert begint om 14.30 uur. De kerk is open vanaf 14.00 uur. Toegang bedraagt aan de deur € 6,00 inclusief een consumptie. Wie reserveert via info@cultureelklundert.nl betaalt € 5,00.

 

Dispositie

Rygpositiv (I) C-g3
Gedakt 8
Principal 4
Gedaktfløjte 4
Gemshorn 2
Nasat 1 1/3
Scharf 4 kor
Sesquialter 2 kor
Krummhorn 8

Huvudvaerk (II) C-g3
Principal 8
Rørfløjte 8
Oktav 4
Spedsfløjte 4
Oktav 2
Mixtur 4-6 kor
Dulcian 16
Trumpet 8

Brystvaerk (III) C-g3
Traegedakt 8
Gedaktfløjte 4
Principal 2
Sivfløjte 1
Regal 8

Pedal C-f1
Principal 16
Oktav 8
Oktav 4
Mixtur 5 kor
Basun 16
Trumpet 8
Skalmeje 4

Werktuiglijke registers
Koppeling Pedal + Huvudvaerk
Koppeling Pedal + Rygpositiv
Koppeling Pedal + Brystvaerk
Koppeling Huvudvaerk + Rygpositiv
Koppeling Huvudvaerk + Brystvaerk
Koppeling Rygpositiv + Brystvaerk
Tremulant Rygpositiv
Tremulant Brystvaerk

 

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie Consultare