Knipscheer-orgel Heesselt gerestaureerd

In de afgelopen maanden is Knipscheer-orgel in de Hervormde Kerk van het Betuwse Heesselt gerestaureerd door Consultare Orgelbouw. Op zaterdag 30 augustus wordt het orgel opnieuw in gebruik genomen.

Text Example

advertentie 

Het eenklaviers balustrade-orgel met achterkantbespeling werd in 1857 gebouwd door Hermanus Knipscheer II te Amsterdam. In 1943 werd het orgel door J.C. Sanders te Utrecht hersteld en uitgebreid met een houten Open Fluit 8 (bas). Het pijpwerk hiervoor werd, boven de orgelkas uitstekend, geplaatst op een pneumatische lade tegen de kerkmuur achter het orgel.

 

In 1991 volgde een deelrestauratie door orgelmaker M.C. Tiggelman uit Zaltbommel. Hierbij werden onder andere het manuaalklavier en de speelmechaniek hersteld.

 

Restauratie

In 2014 werd het orgel gerestaureerd door Consultare Orgelbouw (Jan Bambacht) te Hellouw. Aart Bergwerff begeleide de werkzaamheden als adviseur; namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was Rudi van Straten betrokken bij de restauratie.

 

Het orgel onderging een complete restauratie van windlade, windvoorzening, mechanieken, klaviatuur, orgelkas en pijpwerk. De Open Fluit van Sanders uit 1943 werd verwijderd. Het schilder- en verguldwerk werd uitgevoerd door Schildersbedrijf Bren de Jongh te Waardenburg en Schilderbedrijf Denny Bambacht te Haaften.

 

Ingebruikname

Op zaterdag 30 augustus om 15.00 uur wordt het orgel in gebruik genomen met bespeling door Aart Bergwerff. Orgelmaker Jan Bambacht zal een toelichting bij het orgel geven. De ingebruikname vindt plaats tijdens een ‘uitmarkt’ waarbij ook opnamen worden getoond van de restauratiewerkzaamheden. Om 16.45 uur wordt een concert gegeven door de stadsorganist van Goes, Arno van Wijk, die in Heesselt op 11-jarige leeftijd zijn organistenloopbaan begon. Op zondag 31 augustus wordt het orgel tijdens de dienst van 10.00 uur door de Protestantse Gemeente Varik & Heesselt kerkelijk in gebruik genomen.

 

 

Dispositie

 

Manuaal C-f3
Prestant 8 discant
Holpijp 8
Octaaf 4
Fluit 4
Octaaf 2
Mixtuur II-III

 

Pedaal C-h
Aangehangen

 

Werktuiglijke registers
Ventiel
Calcant
Forte-Piano-inrichting – twee voettreden voor in-/uitschakeling van sterke registers

 

 

© 2014 fotografie Consultare Orgelbouw & Adviesbureau