Knut Nystedt (99) overleden

knut nystedt

De Noorse componist, organist en dirigent Knut Nystedt is maandag 8 december op 99-jarige leeftijd overleden.

Text Example

advertentie 

Nystedt werd op 3 september 1915 in Oslo geboren. Hij studeerde onder meer orgel bij Arild Sandvold en Karl Straube en compositie bij Aaron Copland. Van 1946 tot 1982 was hij als organist verbonden aan de Thoshovkerk in Oslo. Hij gaf van 1964 tot 1985 koordirectie aan de Universiteit van Oslo waar hij ook de Schola Cantorum dirigeerde.

 

Met het vocaal ensemble Det norske solistkor, waarvan hij van 1950 tot 1990 de leiding had, trad hij vele malen op over de hele wereld. Als organist was hij de eerste Noor die het werk van Olivier Messiaen uitvoerde.

 

Het oeuvre van Nystedt omvat meer dan 150 opusnummers, veelal op bijbelse themas gebaseerde koorwerken. Zijn koorwerk was beïnvloed door werk van Palestrina en het gregoriaans. Naast werk voor orkest, harmonieorkest en koper schreef hij een kleine 25 werken voor orgel.

 

Zijn composities leverden hem vele nationale en international prijzen op. Een cd uit koorwerk van zijn hand onder de titel ‘Immortal Nystedt’ werd in 2007 in twee categorieën genomineerd voor de Grammy Award. In 1966 werd Nystedt door de Noorse koning geridderd, in 2002 werd hij bevorderd tot commandeur in dezelfde Orde van Sint-Olaf.

 

 

© 2014 foto www.musicnorway.no