Kom! Kijken naar muziek!

Text Example

advertentieEcht gebeurd verhaal: Charly Gerritsen loopt in alle vroegte over het Domplein; hij heeft vrij van school want het is 5 mei, Bevrijdingsdag. Plotseling hoort hij een geweldige dreun uit de Domtoren en dan nog één en nog één. Het lijkt wel of de grote Domklokken naar beneden donderen.

Dan ineens klinkt er een liedje: In naam van Oranje: Doe open de poort. Maar kennelijk lukt dat nog niet helemaal. Weer die harde dreunen! En dan ziet Charly met eigen ogen de poort open gaan: alle klokken luiden, er komt prachtige muziek uit de Domkerk en hoge fluitjes gillen er doorheen uit de Pandhof: het orgel van de universiteit is klein (wel een juweeltje om naar te kijken) maar doet dapper mee. Ineens kriebelt er iets aan zijn oor, hij hoort iemand fluisteren: Kom deze zomer terug! Kom kijken naar muziek op en om de Dom. Muziek die je kunt ‘zien’ met eigen ogen. Als hij om zich heen kijkt ziet hij een heel vreemd insect wegvliegen, met klokjes aan z’n poten en twee orgelpijpjes als voelsprieten: De UNIDOMTOR IS TERUG!

Kom kijken naar muziek deze zomer op en om de Dom!

Wat je moet weten

De Unidomtor is er op 3 en 10 augustus, nog twee donderdagmiddagen in de zomervakantie. [/b]

15.00 uur

Het begint met een draaiorgel dat muziek laat horen die je echt kunt zien: uitgeschreven op een ‘smartlap’ (zakdoek bij de hand houden).

15.30 uur

Dan gaat het verder in de prachtige Aula (= ontvangzaal) van de Universiteit via de Pandhof (= tuin van de Domkerk)

15.50 uur

Als je weer terug komt in de Pandhof hoor je hoe het carillon van de Domtoren een muzikaal verhaal verteld: je ziet het voor je!

16.10 uur

Dan ga je de Domkerk binnen, via een geheime deur die anders niet open is en hoor je het grote orgel met meer dan 3.000 pijpen.

Tijdens de muziek kun je meedoen aan de “Kijken naar Muziek-Quiz”. Je moet bijvoorbeeld raden welke filmmuziek of radio/tv-tune je hoort en je kunt zelf het verhaal verzinnen dat je in de muziek meent te horen; je mag het ook uittekenen. Je moet raden welk instrument op het orgel wordt nagebootst. De beste inzenders wacht een heel speciale beloning.

Om half vijf sta je weer gewoon op je eigen benen op het Domplein en als je geluk hebt staat er een ijscokar, om even af te koelen.

Volgende week weer!

Het carillon van de Domtoren wordt bespeeld door stadsbeiaardier Arie Abbenes, de orgels van de Universiteit en de Domkerk door Domorganist Jan Jansen.

De UNIDOMTORMUZIEK wordt georganiseerd door de Stichting Rondom met medewerking van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement. De stadsbeiaardier en de organisten van Dom en Universiteit zijn verantwoordelijk voor de muziekuitvoering. De gekozen muziek heeft een beeldend karakter en richt zich vooral op de jeugd (die heeft namelijk de toekomst), maar uiteraard is jong en oud van harte welkom. Het kost niets, je mag gewoon meelopen achter de gids aan!

Kom! Kijken naar Muziek!

[ingezonden bericht]

© 2006 www.orgelnieuws.nl