Koninklijke onderscheiding voor organist Marieke Stoel

Jubilaris Marieke Stoel en burgemeester Jan van Zaanen

Op zondag 10 maart 2024 ontving de Haagse organist en kerkmusicus Marieke Stoel een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Van Zanen reikte deze onderscheiding uit na afloop van een jubileumconcert dat Stoel gaf op het Klais-orgel in de Houtrustkerk in Den Haag.

Text Example

advertentieMarieke Stoel werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar langdurige inzet als cantor-organist en haar organisatie van de koffieconcerten in de Houtrustkerk. Daarnaast was zij actief in diverse landelijke commissies en vervult zij diverse bestuursfuncties. Ze treedt op als concertorganist in binnen- en buitenland.

Stoel studeerde orgel als hoofdvak in Den Haag bij Wim van Beek en behaalde het diploma Uitvoerend Musicus aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam als leerling van Piet Kee. Ze studeerde ook hoofdvak Kerkmuziek bij Barend Schuurman, piano bij Peter Hansen en koordirectie bij Frans Moonen en Jan Eelkema.

Nog tijdens haar studie werd ze in 1979 benoemd tot cantor-organist van de Houtrustkerk te Den Haag. Daar kreeg ze de leiding over beide koren van de kerk en werd ze de vaste bespeler van het grote drieklaviers Klais-orgel.