Koninklijke onderscheiding voor Peter Eilander

peter eilander aan de speeltafel van het Cavaillé-Coll-orgel in de St. Sulpice te Parijs

Organist en dirigent Peter Eilander heeft zaterdag 7 november een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij ontving de decoratie na afloop van een jubileumconcert in de Sint-Joriskerk te Amersfoort ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het koor Cantate Deo waarvan hij dirigent is. Eilander werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Text Example

advertentie 

 

Peter Eilander (58) ontving de onderscheiding omdat hij zich ‘geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’. Zo heeft Eilander als beroepsmusicus een carrière opgebouwd als concertorganist in Nederland en in het buitenland. Ook heeft hij vele cd-opnames op zijn naam staan, waaronder een ‘integrale’ van de orgelsonates van Guilmant.

 

Als kerkorganist en vrijwilliger is hij vanaf 1981 actief in de hervormde wijkgemeente Eben-Haëzer te Apeldoorn. Als lid van de orgelcommissie was hij daar betrokken bij de toestandkoming van het nieuwe Steendam-orgel (1997).

 

Ruim 37 jaar is Peter Eilander als vrijwilliger – bestuurslid en voorzitter – betrokken bij Stichting Vox Humana en diens voorloper ‘Orgelkring Vox Humana’. Binnen deze stichting zet hij zich mede in voor de Nederlandse orgelcultuur door het organiseren van concerten en excursies. Namens de stichting is hij jurylid van het Feike Asma Concours voor jonge organisten.

 

Daarnaast treedt Eilander op als begeleider van koor- en samenzang, dirigent, arrangeur en componist van koormuziek. Hij was 25 jaar mede-organisator en begeleider van de Psalmzangdag. Eilander geniet daarmee een grote bekendheid in de christelijke muziekwereld.

 

Ruim 35 is hij dirigent van Christelijk Gemengd Koor Cantate Deo te Amersfoort, dat onder zijn leiding is gegroeid tot een groot regionaal koor. In 2009 heeft hij mede het Christelijk Mannenkoor Higgajon te Harderwijk opricht, waarvan hij momenteel dirigent is. Sinds 2013 is hij ook dirigent van het Christelijk Mannenkoor Door Eendracht Verbond te Werkendam.

 

Peter Eilander, die woonachtig is in Twello, kreeg de onderscheiding in Amersfoort uitgereikt door burgemeester Jos Penninx van de gemeente Voorst.

 

© 2015 beeld www.petereilander.nl