Koninklijke onderscheiding voor Theo Jellema

koninklijke onderscheiding theo jellema

Tijdens de slotbijeenkomst van de jaarlijkse orgelreis van Stichting Internationale Orgelreizen op zaterdag 25 oktober ontving Theo Jellema een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen werden hem na afloop van een feestelijk buffet in De Koperen Tuin te Leeuwarden opgespeld door burgemeester Ferd Crone.

Text Example

advertentieBurgemeester Crone roemde Jellema’s grote verdiensten voor de orgelcultuur in het algemeen en voor Leeuwarden en Friesland in het bijzonder. Theo Jellema is onder meer actief als organist van de Grote of Jacobijnerkerk in de Friese hoofdstad, concertorganist, adviseur bij restauraties van historische orgels en hoofddocent orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.

Vanaf 1998 leidden initiefnemer Jan Jongepier en Theo Jellema de jaarlijkse orgel van Stichting Internationale Orgelreizen naar verschillende Europese regio’s. Sinds 2005 verzorgde Jellema alleen de circa twintig orgelconcerten en programmatoelichtingen gedurende de reizen van een week, waarbij hij zich in literatuur en improvisatie bediende van een grote mix van stijlperioden. Gezien zijn zeer bezette agenda heeft Jellema besloten na achttien jaren met de orgelreizen te stoppen.

Na de decoratie speelde Jellema een drukbezocht slotconcert in de Jacobijnerkerk, waarbij hij zowel het Müller- als het Metzler-orgel bespeelde. De altus David van Laar verleende hierbij zijn medewerking.

© 2015 beeld: Ad Fahner