Koororgel Grote Kerk Naarden uitgebreid

Onlangs is het Flentrop-koororgel van de Grote Kerk in Naarden gewijzigd en uitgebreid met twee registers. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Adema’s Kerkorgelbouw uit Hillegom. Het orgel was dit concertseizoen al te beluisteren.

Text Example

advertentieH.W. Flentrop plaatste het orgel in 1937 op de Wereldtentoonstelling in Parijs, waar het een stond opgesteld op de afdeling Kerkelijke Kunst in het Nederlandse Paviljoen. Het orgel kreeg elektro-pneumatische tractuur en een vrijstaande speeltafel. De Nederlandse Bachvereniging kocht het orgel in 1938 aan en liet het hoog in het koor van de Grote Kerk in Naarden plaatsen waar het onder meer werd ingezet bij de jaarlijkse uitvoering de Matthäus-Passion van Bach. De speeltafel werd verrijdbaar opgesteld op de koorvloer.

In 1998 werden herstelwerkzaamheden aan het orgel uitgevoerd waarbij het mogelijk werd gemaakt om de Prestant-unit 8’- 4’- 2’ van het Pedaal via elektrische transmissie als Prestant 8’ op Manuaal I beschikbaar te maken. De tonen f#3 en g3 werden niet geplaatst.

Op initiatief van organist Wybe Kooijmans is het orgel in 2012 door Adema’s Kerkorgelbouw uitgebreid met twee registers. Hiervoor was bij de bouw in de speeltafel reeds rekening gehouden. Op Manuaal II zijn een Sesquialter II en een Gedekt 8’ geplaatst. Hiervoor is een nieuwe elektrische windlade gemaakt. De tonen C-f1 van de Gedekt zijn als transmissie uit de Subbas/Gedekt-unit van het Pedaal genomen, de tonen f#1 tot en met g3 zijn nieuw gemaakt (metaal, gedekt). De Sesquialter is in bijpassende mensurering uit de voorraad van de orgelmaker overgenomen. De nieuwe lade biedt ook plaats aan het nieuwe pijpwerk van de twee hoogste tonen van de Praestant 8’ van Manuaal I.

Bij de werkzaamheden werd de Schalmei 8’ van Manuaal vervangen door een Dulciaan 8’. Het oude pijpwerk werd bij het orgel opgeslagen.

Het uitgebreide orgel is tijdens het concertseizoen 2012 in gebruik genomen. Op zaterdag 29 september zal het koororgel ook te beluisteren zijn tijdens een concert door Wybe Kooijmans ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als organist van de Grote Kerk. Het concert begint om 15.30 uur.

Dispositie

Manuaal I C-g3
Praestant 8 – C-f3 transmissie Pedaal, f3#-g3 2012
Roerfluit 8
Praestant 4
Mixtuur IV
Dulciaan 8 – 2012

Manuaal II C-g3
Gedekt 8 – C-f1 transmissie Pedaal, f#1-g3 2012
Quintadeen 8
Openfluit 4
Praestant 2’
Scherp III-IV
Sesquialter II –2012, C = 2 2/3 – 1 3/5

Pedaal C-f1
Subbas 16
Praestant 8
Gedekt 8 – uit Subbas 16
Oktaaf 4 – uit Praestant 8
Flageolet 2 – uit Praestant 8 / Oktaaf 4

Werktuiglijk registers
Koppel I – P
Koppel II – P
Koppel II – I
Koppel Sub. II – I
Twee vrije combinaties
Tutti

 

© 2012 foto www.gerardvanbetlehem.nl