Koororgel Joriskerk Amersfoort wordt opnieuw uitgebreid

© foto ORGELNIEUWS

Het Metzler-koororgel in de Joriskerk te Amersfoort wordt opnieuw uitgebreid. Dat maakte organist Rien Donkersloot Nieuwjaarsdag bekend tijdens een streamingconcert vanuit de Joriskerk. In het voorjaar van 2022 krijgt het instrument er een zelfstandig pedaal van vier stemmen bij.

De uitbreiding wordt uitgevoerd door Bernard Edskes Orgelbau te Knonau. Deze Zwitserse orgelmakers hebben het koororgel in 2018-2019 al eens uitgebreid met een tweede klavier, een Brustwerk van zes stemmen.

Het Metzler-orgel is in 1967 gebouwd als eenklaviers orgel van tien stemmen met een transmissie voor de Untersatz 16′ van het pedaal. Het krijgt nu een zelfstandig pedaal met drie labiaalregisters (16, 8 en 4 voet) en een fagot 16′.

De oplevering zal dit voorjaar plaatsvinden.

Lees ook
Organo Completato: koororgel Joriskerk Amersfoort na vijftig jaar voltooid

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.