Koororgel Joriskerk Amersfoort wordt uitgebreid met tweede klavier

Het koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort wordt dit jaar uitgebreid met een tweede klavier. Het nu nog tien stemmen tellende Metzler-orgel uit 1967 krijgt er een borstwerk bij met plaats voor zes registers.

Text Example

advertentieOrgelmaker Bernhardt Edskes uit het Zwitserse Wohlen kreeg in augustus 2018 de opdracht voor de uitbreiding. Edskes was in 1967 als medewerker van  Metzler & Söhne (Dietikon, Zwitserland) bij de bouw van het instrument betrokken en verzorgde ook de intonatie.

Gift
De uitbreiding is mogelijk gemaakt dankzij een gift van het Amersfoortse bouwbedrijf Schoonderbeek. Ook het Metzler-orgel kwam destijds tijd stand dankzij een gift: auto-importeur Pon schonk het koororgel destijds samen met een drie stemmen tellend orgelpositief, eveneens van Metzler.

Gereserveerd
Op het nieuwe borstwerk worden in eerste instantie vijf registers geplaatst. Het zesde register, een Dulciaan, wordt geplaatst als daar de benodigde vijftienduizend euro voor binnen is. Daarvoor is men nog op zoek naar bijdragen van sponsors en donateurs. Naast het borstwerk wordt het orgel ook uitgebreid met een manuaalkoppel en een extra pedaalkoppel.

Ingebruikname
De werkzaamheden worden nog dit jaar voltooid. De ingebruikname zal begin 2019 plaatsvinden. Het is de bedoeling dat het koororgel daarna ‘een prominentere plek krijgt in de concerten, kerkdiensten en andere activiteiten in de Sint-Joriskerk’, laat de Culturele Commissie van de Sint-Joriskerk in een persbericht weten.

 

© 2018 beeld orgelfoto.nl