Koororgel voor Utrechtse kathedraal

Op zondag 17 juni wordt in de St. Catharinakathedraal te Utrecht een koororgel in gebruik genomen. Het negentiende-eeuwse, Engelse orgel is door orgelmaker F.R. Feenstra uit Grootegast geplaatst op een nieuwe koortribune in het noordertransept van de kerk.

Text Example

advertentieKathedraalorganist Wouter van Belle en Gerard Beemster, de dirigent van het kathedrale koor, hadden al sinds 1996 plannen voor een koororgel. Het grote Maarschalkerweerd-orgel uit 1903 staat aan de westkant van de kerk. Dat is te ver weg om de zangers, die voor de koorruimte staan, te begeleiden.

In 2006 werd een stichting op gericht om de financiële middelen te zoeken voor de plaatsing van een tweeklaviers orgel van 15 stemmen met gebruikmaking van front, de kasdelen, balg en pijpwerk van een orgel dat in 1911 door Fr. Vermeulen sr. uit Weert is gebouwd voor de Fraters van Tilburg. De benodigde € 400.000 werd echter niet gehaald.

Wel bleek het mogelijk de plaatsing van een kleiner koororgel te realiseren. Van orgelmaker F.R. Feenstra werd een orgel (8/II/P) van Daniel Gray uit 1852 aangekocht. Het orgel is afkomstig uit de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt te Veendam waar het in 2011 door kerkfusie met de Christelijke Gereformeerden van Wildervank vrijkwam.

Het is niet bekend voor welke kerk de Londense orgelmaker Daniel Gray het orgel bouwde. Het werd door T.P. Boersma te Renkum uit Engeland aangekocht waarna het werd gerestaureerd door Feenstra. Daarbij werd het orgel uitgebreid met een Mixture II. Een niet originele Gamba 8 van het Swell werd vervangen door een Oboe 8 van William Hill uit ca. 1870. Het houten schijnfrontpijpwerk werd vervangen door metalen pijpwerk. In 1989 werd het geplaatst in Veendam waar het op 13 oktober dat jaar in gebruik werd genomen.

Het orgel werd onlangs door Feenstra in de St. Catharinakathedraal geplaatst op een nieuw, houten koorpodium in het noordertransept. Het instrument is ongewijzigd gebleven. Wel werd de orgelkas donkerder gebeitst om meer aansluiting te vinden bij het bestaande kerkmeubilair en werden de labia van de frontpijpen voorzien van bladgoud.

Op zondag 17 juni wordt het orgel in gebruik genomen met een concert door het Kathedrale Koor Utrecht onder leiding van Gerard Beemster en Wouter van Belle, orgel. Het concert begint om 14.00 uur. Na afloop van het concert is er een receptie in Museum Catharijneconvent. Aanmelden kan via www.koororgel.nl waar ook meer informatie over het instrument te vinden is.

Dispositie

Great C-g3
Open Diapason 8
Stop. Diapason 8
Open Flute 4
Mixture II

Swell C-g3
Lieblich Gedackt 8
Principal 4
Oboe 8

Pedal C-e1
Bourdon 16

Koppelingen
Swell to Great
Great to Pedal

© 2012 foto: www.koororgel.nl / Wouter van Belle