Koulen-orgel zwaar beschadigd bij brand Sint-Brigidakerk Noorbeek

Koulen-orgel Sint-Brigidakerk Noorbeek na de brand | © foto Brandweer Zuid-Limburg

De Sint-Brigidakerk in het Limburgse Noorbeek is gisteren getroffen door een brand. Daarbij is het Koulen-orgel uit 1852 zwaar beschadigd geraakt.

Text Example

advertentieDe brand brak woensdagmorgen uit in de sacristie van de kerk. De oorzaak is nog onbekend. Het vuur verwoestte niet alleen de sacristie, ook het barokke hoogaltaar doorstond de brand niet.

De brandweer kon de vuurhaard beperken tot de koorzijde. Het kerkgebouw, oorspronkelijk 13e-eeuws maar voornamelijk in de 15e eeuw in gotische stijl opgetrokken, bleef bij de brand behouden. Wel is er veel roet- en waterschade.

Gesmolten

De brand heeft ook geleid tot grote schade aan het orgel van Wilhelm Koulen uit 1852 aan de westzijde van de kerk. Door de hitte zijn alle frontpijpen gesmolten. Het binnenwerk en de orgelkas lijken nog redelijk intact.

Vrijwel origineel

Het orgel in de Brigidakerk is een van de weinige overgebleven instrumenten van de Duitse orgelmaker Koulen. Het is in de loop der tijd vrijwel ongewijzigd gebleven. Van de 19 registers op Groot Manuaal, Positief en Pedaal is alleen een in 1971 toegevoegde Nasard niet origineel. De orgelkas is ouder en vermoedelijk van Binvignat.

Het Koulen-orgel in Noorbeek | foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed