Kuhnau: Complete Organ Music

Kuhnau was deels tijdgenoot van Bach. Kuhnau was Bachs voorganger als Thomascantor te Leipzig en vriend van Bach. Opvallend zijn zijn ‘Bijbelse Sonates’- programmatische klavierwerken en ongeveer de eerste klaviersonates. Met alle stijlmiddelen de barok eigen beeldt Kuhnau verschillende dramatische geschiedenissen uit de Bijbel uit in zijn sonates. In sommige delen klinkt onverwacht een prachtig bewerkte bijpassende Lutherse hymne als bijvoorbeeld ‘Aus tiefer Noth schrei’ ich zu dir’ op.

Text Example

advertentie 

Het is zinloos te delibereren over het niveau van Kuhnaus muziek in vergelijking met die van Bach. Bach is uniek – tot op heden in de gehele muziekgeschiedenis. De muziek van Kuhnau is evenwel zeer onderhoudend en komt uitstekend tot haar recht op de door Molardi gekozen instrumenten van Gottfried Silbermann. De vulstemmen zijn zuiver zilver en de bassen donderen krachtig. Aantrekkelijk is hoe de middenstemmen van deze muziek te volgen zijn op de orgels van deze Silbermann.

 

Molardi speelt speels en voortvarend. Maar helaas: wel wat oppervlakkig en gejaagd. Wat konden toetsenisten als Gustav Leonhardt, Kees Rosenhart maar ook Peter van Dijk deze muziek laten weeklagen. Wat konden zij de sobere melancholie laten spreken. Hoe vol heimwee parelde onverwacht het lied ‘Herzlich tut mich verlangen’ in uitvoeringen als deze. Traagheid doet barokmuziek geen goed, gejaagdheid nog minder. Molardi speelt feestelijk en vrolijk, maar deze muziek heeft ook een andere zijde. Het is geen Händel.

 

Toch heb je als orgelliefhebber voor weinig geld een aardige uitvoering op prachtige instrumenten. De uitvoeringen zijn beslist niet onvoldoende, maar zouden kunnen winnen aan reflectieve diepte.

 

Uitvoering van de box en de opnames zijn prima in orde. Ook Brilliant Classics laat zien dat je als budgetlabel redelijk stijlvol kunt presenteren. Dat was vroeger wel eens anders.

 

 

Johann Kuhnau: Complete Organ Music

Stefano Molardi / Freiberger Dom (Silbermann. 1714) / Marienkirche Rotha (Silbermann, 1722)

 

CD1: Biblische Sonate No. 1 ‘The Combat between David and Goliath’; Biblische Sonate No. 2 ‘The Melancholy of Saul assuaged by David’s Music’; Biblische Sonate No. 3 ‘Jacob’s Wedding’; Biblische Sonate No. 4 ‘Hezekiah Dying and restored to Health’; Ciacona in F minor’ Prelude in A minor. CD2: Biblische Sonate No. 5 ‘Gideon the Saviour of the People of Israel’; Biblische Sonate No. 6 ‘The Tomb of Jacob’; Prelude in B flat; Prelude in G minor; Fugue in G minor; Prelude in D; Prelude alla breve in G; Prelude in C; Prelude in C minor; Prelude in D minor; Prelude in E minor; Sonata in B flat; Fuga in C; Toccata in A; CD3: Sonatas 1 – 7.

 

Label: Brilliant Classics
Nummer: 95089
Speelduur: 69’56 + 75’11 + 75’03
Booklet: 16 pagina’s (EN)
Prijs: € 12,00

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]