Kühne-collectie: 5.000 orgel-lp’s

Text Example

advertentieStichting Calcant, ‘uitgever’ van www.orgelnieuws.nl, heeft enige tijd geleden de beschikking gekregen over de omvangrijke collectie orgelgrammofoonplaten van wijlen de heer W. Kühne.

De collectie, bestaande uit ongeveer 5.000 platen met louter orgelmuziek, werd begin 2006 aangeboden door de erven van de kort daarvoor overleden heer W. Kühne. Het was de wens van de nabestaanden om deze verzameling bijeen te houden. De heer Kühne, groot orgelliefhebber, had deze aanzienlijke verzameling vinyl opgebouwd vanaf de jaren vijftig.

Stichting Calcant bood de gelegenheid om het collectie te beheren en beschikbaar te stellen voor de programmering van orgelradio.nl. Dankzij het vertrouwen van de weduwe Kühne en de bemiddeling van Daan Hugens kan de collectie als geheel bewaard blijven bij Calcant. Als eerbetoon aan een groot verzamelaar zal de grammofoonplatencollectie voortaan door het leven gaan als de ‘Kühne-collectie’.

Vanaf 22 februari zal er maandelijks een thematisch opgezet programma worden samengesteld uit de gehele breedte van de ‘Kühne-collectie’. Het eerste programma zal in het teken staan van de tien jaar geleden overleden Rotterdamse organist Addie de Jong met opnamen uit de Laurenskerk en de Wilhelminakerk te Rotterdam.

foto: de heer W. Kühne aan zijn huisorgel

© 2007 www.orgelnieuws.nl