Künckel-orgel O.K.K. Haarlem gerestaureerd

Text Example

advertentieHet Künckel-orgel in de Oud Katholieke Kathedrale Kerk van de HH Anna & Maria is vrijdag 30 januari 2009 opnieuw in gebruik genomen. Het orgel werd gerestaureerd door de orgelmakers Gebr. Van Vulpen B.V. te Utrecht.

Waarschijnlijk rond 1785 bouwde Johannes Pieter Künckel (1750-1815) een kabinet-orgel voor een thans onbekende locatie. Het aantal stemmen is, voor een instrument als dit, tamelijk groot. Het is mogelijk dat pas tijdens de bouw is besloten tot realisatie van een tweede klavier. Dat zou verklaren waarom het ene klavier is voorzien van schildpadbeleg en het andere klavier niet.

Diverse plaatsen worden genoemd als vroegere verblijfplaats voor dit instrument: Santpoord, Rilland-Bath en Amsterdam. Het instrument is in 1948 door de firma Hoogenboezem uit Schiedam in de Gereformeerde hulpkerk in Driebergen geplaatst. Hierbij werd een pedaalklavier toegevoegd. In 1961 werd het overgeplaatst naar de nieuwgebouwde Maranathakerk in Driebergen.

Bij aankoop van een nieuw orgel te Driebergen, werd het Künckel-orgel overgeplaatst naar de op 17 mei 1938 in gebruik genomen Oud-Katholieke Kerk van de HH Anna & Maria in Haarlem. Het instrument werd op 21 oktober 1973 in gebruik genomen. Het verving een klein Mitterreither-orgel (1770) uit de voormalige schuilkerk, dat helaas werd gesloopt.

Het ‘nieuwe’ orgel kreeg bekendheid doordat hier in 1976 alle orgelconcerten van Händel op langspeelplaat werden opgenomen door Daniël Chorzempa en Concerto Amsterdam.

In 1977 is het Künckel-orgel gerestaureerd door de firma Blank. Bij deze restauratie is een Cornet II sterk toegevoegd aan het ondermanuaal. Ook werd het in 1950 geplaatste pedaalklavier verwijderd.

In 1991 zijn enkele van de houten pijpen gerestaureerd.

Dit was feitelijk een noodrestauratie, want in 2007 is gestart met een grootscheepse restauratie. Hierbij werden mechanieken, balgen, en windvoorziening hersteld. Daarnaast zijn ontbrekende pijpen bijgemaakt en werden de frontpijpen opnieuw van tinfolie en verguldsel voorzien.

De kast met fineerwerk werd gerestaureerd door Restauratie-atelier R. Schouten te Vriescheloo. Dit atelier heeft ook het snijwerk gecompleteerd en waar nodig hersteld.

Op zondag 19 oktober 2008 is het Künckel-orgel weer gebruikt in de vieringen. Op vrijdag 30 januari 2009 zal de officiële ingebruikname van het orgel plaatsvinden met een concert door Gerrie Meijers. Aanvang 20.15. De kerk is gelegen aan de Kinderhuissingel 74 te Haarlem.

Dispositie

Hoofdwerk C-f3

Prestant 8 discant

Holpijp 8 bas/discant

Prestant 4 bas/discant

Quint 3 bas/discant

Octaaf 2 bas/discant

Cornet II sterk discant

Bovenwerk C-f3

Echoholpijp 8 bas/discant

Viola da Gamba 8 discant

Dwarsfluit 4 bas/discant

Zwitserse Pijp 2 bas/discant

Werktuiglijk register

Manuaalkoppel

Temperatuur: Werckmeister

Bron: Jan van der Male

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie Oud Katholieke Kerk van de HH Anna & Maria