KVOK organiseert studiedag ‘Wegen naar Bach’ in Rotterdam en Groningen

De Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici organiseert komend najaar een landelijke studiedag onder de titel ‘Wegen naar Bach’. De dag waaraan onder anderen Jolanda Zwoferink, Jaap Zwart en Reitze Smit meewerken vindt eerst plaats op zaterdag 29 september in Rotterdam en gaat op 13 oktober in Groningen in de herhaling.

Text Example

advertentieHet thema wordt vanuit drie invalshoeken benaderd. Jolanda Zwoferink doet dat in een referaat aan de hand van een instrument dat Bach heeft gekend. Zwoferink doet momenteel onderzoek naar Silbermann en het ‘Bach-orgel’.  In een masterclass neemt Jaap Zwart de Seventy-Nine Chorales (opus 28) van Marcel Dupré onder de loep. Aan de hand van deze voorstudie voor Bachkoralen wordt een antwoord gezocht op de vraag in hoeverre de legatoschool steeds relevant heeft voor Bachvertolkingen. Reitze Smits behandelt in een masterclass een aantal koralen uit Bachs Orgelbüchlein en spiegelt deze aan de meest recente ontwikkelingen in de uitvoeringspraktijk.

Rotterdam en Groningen
De studiedag in Rotterdam vindt plaats in de Hoflaankerk, waar een drieklaviers Van Vulpen-orgel (zie foto) ter beschikking staat, en in de Sint-Lambertuskerk met het tweeklaviers Maarschalkerweerd-orgel. In Groningen wordt gebruik gemaakt van het tweeklaviers Maarschalkerweerd-orgel in De Sint-Jozefkathedraal en het Edskes-orgel in de Lutherse Kerk. De dag begint om 10.30 uur (ontvangst vanaf 10.00 uur) en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

De dag wordt afgesloten met een forumdiscussie onder leiding van Bert den Hertog (Rotterdam) en Gonny van der Maten (Groningen).

Aanmelden en meer informatie
Aanmelden voor de studiedag kan tot uiterlijk 1 september 2018. Inschrijfgeld bedraagt 15 euro voor KVOK-leden en conservatoriumstudenten, niet-KVOK-leden betalen 20 euro, vóór 1 september 2018 overmaken op rekeningnummer NL 17 ABNA 0454 803 184 t.n.v. KVOK, Helmond, o.v.v. datum en plaats.. Meer informatie over onder meer het repertoire van de masterclasses is te vinden op de site van de KVOK, Aanmelden kan via deze link.

In het meinummer van KVOK-uitgave Het Orgel verschijnen twee artikelen over het onderwerp van de hand van Ben van Oosten en Reitze Smits.

 

© 2018 Beeld Gérard van Betlehem