Laatste concert Maarschalkerweerd-orgel Bilthoven

Text Example

advertentieHet Maarschalkerweerd-orgel van de St. Laurentiuskerk in Bilthoven is zondag 18 maart voor het laatst tijdens een concert te beluisteren. De kerk zal dit jaar worden gesloopt, het orgel is onlangs aangekocht voor de Grote Kerk te Oss.

Peter van Dijk, Janno den Engelsman en Paul Houdijk geven zondagmidag 18 maart nog een maal een concert voordat het orgel gedemonteerd gaat worden.

De rooms-katholieke St. Laurentiuskerk, een gebouw uit 1962/1963, herbergt sinds 1964 een orgel van Michaël Maarschalkerweerd (26/II/P) uit 1872. Het werd oorspronkelijke gebouwd voor de St. Dominicuskerk aan de Mariaplaats in Utrecht. Na sluiting van deze kerk werd het in 1940 overgeplaatst naar de St. Barbarakerk in Bunnik. Orgelbouwer Vermeulen plaatste het vervolgens in gewijzigde opzet en in een nieuwe orgelkas in Bilthoven. In 2006 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. In 2012 zal het gebouw worden gesloopt.

Het lot van het orgel was lange tijd onzeker. Uiteindelijk werd een koper gevonden in de Willibrodusparochie te Oss, waar plannen zijn om het Maarschalkerweerd-binnenwerk te restaureren, te reconstrueren en te plaatsen achter het bestaande neogotische orgelfront in de Grote Kerk (O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen).

Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is gratis.

De St. Laurentiuskerk is gelegen aan de Melkweg 5 te Bilthoven.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 foto www.orgelnieuws.nl