Laurens de Man in de prijzen bij Mendelssohn Hochschulwettbewerb Berlijn

Winnaars FMB Hochschulwettbewerb 2019 (orgel): v.l.n.r. Lars Schwarze, Johannes Lamprecht en Laurens de Man

Organist Laurens de Man viel afgelopend weekend in de prijzen tijdens de Felix Mendelssohn Bartholdy Hochschulwettbewerb in Berlijn. In de categorie orgel won hij zowel de derde prijs als de prijs voor uitvoering van de opdrachtcompositie.

Text Example

advertentieHet concours voor conservatoriumstudenten wordt elk jaar voor andere vakgroepen gehouden. In de editie 2019, die van 16 tot en met 20 januari plaatsvond aan de Universität der Künste in Berlijn, kwamen cellisten en organisten aan bod.

Orgelronden
De orgelronden werden gehouden in de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in Berlijn. Tijdens de eerste ronde speelden de 21 deelnemende organisten (allen studerend aan een Duits conservatorium) naast een Sonate van Mendelssohn en een Praeludium en Fuga van Bach de voor het concours geschreven compositie LAR II van  de Spaanse componist José María Sánchez-Verdú (*1968). De zes overgebleven kandidaten speelden in de tweede ronde een zelf gekozen programma met werken van de 19e eeuw tot en met heden.

Jury en prijzen
De jury werd gevormd door Iveta Apkalna, Winfried Bönig, Jürgen Essl, Zuzana Ferjen?íková en Martin Schwarz. Ze kenden de eerste prijs toe aan Johannes Lamprecht (Hochschule für Musik und Theater München). De tweede prijs ging naar Lars Schwarze (Hochschule für Musik und Theater München).

Laurens de Man (*1993), die sinds 2017 studeert bij Leo van Doeselaar aan de Universität der Künste in Berlin, gaat als winnaar van derde prijs naar huis met 1.500 euro. De prijs voor uitvoering van het opdrachtwerk leverde hem ook nog eens 500 euro op. Beide prijzen werden mogelijk gemaakt door de Elsa-Wera-Arnold-Stiftung.

Laureatenconcert
De winnende organisten en cellisten traden zondagavond op tijdens het laureatenconcert in de Grote Zaal van het Konzerthaus Berlin. De Man verzorgde daar de concertpremière van het Sánchez-Verdú’s LAR II.