Laurens de Man wint 14e Internationale Silbermann Orgelconcours Freiberg

Laurens de Man heeft zaterdag 14 september het 14e Internationale Gottfried-Silbermann-Orgelconcours in Freiberg (D) gewonnen. Daarmee mag hij zich ook ‘Young ECHO-Organist of the Year 2020’ noemen.

Text Example

advertentieDe Man liet in de finale in de Freiberger Dom de Italiaan Ismaele Gatti en de Japanner Mitsune Uchida als tweede en derde achter zich. De laatste ronde van het concours telde vijf finalisten uit vijf landen.

De Internationale Gottfried-Silbermann-Orgelwettbewerb vond plaats tijdens de Silbermann-Tage die van 4 tot en met 15 september 2019 werden gehouden. Voor het tweejaarlijkse concours worden uitsluitend instrumenten van Silbermann en zijn leerlingen in Freiberg en omgeving ingezet.

Finale

De finalisten speelden zaterdag werk van Byrd en Danksagmüller op het kleine Silbermann-orgel in de Dom St. Marien. Voor de verplichte werken van Bach en Schumann werd het grote Silbermann-orgel gebruikt. De jury bestond uit Albrecht Koch (voorzitter), Pavel ?erný, Lorenzo Ghielmi, Rie Hiroe, Erwan Le Prado, Ludger Lohmann en Michael Schönheit.

ECHO

Laurens de Man, die zaterdag zijn 26e verjaardag vierde, krijgt met behalen van de eerste plaats de Prijs voor Middenduitse Barokmuziek van 7.000 euro. De titel Young ECHO-Organist of the Year 2020 levert hem volgend jaar ook nog eens concerten op in steden van ECHO (Europae Civitates Historicum Organorum), het samenwerkingsverband van negen Europese steden met historische orgels.