Laurens de Man winnaar Govert van Wijn Orgelconcours 2016

Winnaars Diederik Blankesteijn (l), Martien de Vos (m) en Laurens de Man (r)

Het 24ste Govert van Wijn Orgelconcours is zaterdag 25 juni gewonnen door Laurens de Man. De tweede prijs werd toegekend aan Diederik Blankesteijn, De derde prijs ging naar Martien de Vos. Het concours vond plaats op het Garrels-orgel in de Groote Kerk te Maassluis.

Text Example

advertentieDe dertien kandidaten (amateurorganisten en conservatoriumstudenten tot 30 jaar) hadden voor het verplichte werk de keuze uit Christ lag in Todesbanden BWV 718 van Johann Sebastian Bach en Benedictus, opus 59/9 van Max Reger. Het vrije werk diende bij de keuze voor het verplichte werk van Bach een werk van ná 1800 te zijn; bij de keuze voor Reger een werk van vóór 1800.

De jury bestond dit jaar uit Jan Jansen (voorzitter), Jos van der Kooy en Jaap Zwart.

Winnende werken

Winnaar Laurens de Man speelde als vrij werk Prélude et fugue sur le nom d’Alain van Maurice Duruflé en als keuzewerk BWV 718. Ook tweede prijswinnaar Diederik Blankesteijn koos voor Bach als verplicht werk. Voor het vrije werk viel zijn keuze op Rondeau reconstructie van Jacques van Oortmerssen. De winnaar van de derde prijs, Martien de Vos, speelde als vrij werk Praeludium in d-moll BuxWV 155 van Dieterich Buxtehude naast het keuzewerk van Reger.

Laureatenconcert

De winnaars mogen volgend jaar het Laureatenconcert op het Garrels-orgel in Maassluis verzorgen waarbij de programmasamenstelling geheel in handen van het drietal is.

© 2016 fotografie Marianne van Dijk