Laurenskerk Rotterdam viert 50e verjaardag Marcussen-orgel met concert door Hayo Boerema

In december dit jaar in het vijftig jaar geleden dat het Marcussen-hoofdorgel van de Laurenskerk in Rotterdam feestelijk in gebruik werd genomen. Op zondagmiddag 10 december 2023 om 15.00 uur wordt dat gevierd met een jubileumconcert door organist-titulair Hayo Boerema.

Text Example

advertentieNa het bombardement van mei 1940 heeft de Laurenskerk het zonder hoofdorgel moeten stellen, omdat het vorige monumentale orgel verloren ging. Na de wederopbouw voltooide de Deense orgelmaker Marcussen in 1956 eerst het transeptorgel, gevolgd door het koororgel in 1963. 

Het duurde nog tot 1973 voordat Marcussen ook het hoofdorgel kon voltooien. Het werd met 85 registers het grootste orgel van Nederland. Op 8 december 1973 bespeelde de toenmalige titularis, Johann Th. Lemckert, het orgel tijdens de ingebruikname voor een publiek van ruim 1.800 belangstellenden.

Jubileumconcert

Tijdens het jubileumconcert op 10 december zal Hayo Boerema enkele werken ten gehore brengen die ook in 1973 werden gespeeld bij de ingebruikname. Het concert wordt afgesloten met de zesde symfonie van Charles-Marie Widor. Die middag zal Boerema ook zijn nieuwe cd Touché presenteren, opgenomen op het hoofdorgel.

Gratis kaarten

Het concert begint om 15.00 uur. Gratis kaarten zijn verkrijgbaar via laurenskerkrotterdam.nl. Na afloop is er een collecte ter dekking van de onkosten.

Lees ook
Benefiet Orgelmarathon voor restauratie hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam