Leeflang-orgel Meentkerk Huizen opnieuw in gebruik

orgel Meentkerk Huizen
orgel Meentkerk Huizen

Op vrijdag 14 maart wordt het Leeflang-orgel van de Meentkerk in Huizen opnieuw in gebruik genomen. Orgelmakerij Reil te Heerde voerde in de afgelopen maanden groot onderhoud uit. Daarbij werd de samenstelling van de Mixtuur gewijzigd.

Text Example

advertentie 

Het orgel van de hervormde Meentkerk werd in 1989 gebouwd onder advies van Hans van der Harst. Jan Keijzer ontwierp de orgelkas, windladen en mechanieken, terwijl Jan Koelewijn verantwoordelijk was voor het klinkende deel van het orgel (mensurering en intonatie).Het instrument viel destijds op omdat Leeflang Orgelbouw voor het eerst elementen uit de (Frans-) romantische orgelbouw in een van zijn orgels verwerkte.

 

Ongemoeid

Tijdens het recente groot onderhoud is het orgel schoongemaakt, de klavieren en speelmechanieken zijn stiller gemaakt en de registertractuur is opnieuw afgesteld. Het klankkarakter is ongemoeid gelaten. Wel is de intonatie hier en daar bijgesteld en is de oorspronkelijk Mixtuur 4 sterk door verschuiven van pijpwerk gewijzigd in een Mixtuur 3-4-5 sterk, waarbij vanaf f#2 een 5 1/3′-koor is aangebracht.

 

Heringebruikname

De resultaten zijn te beluisteren tijdens de heringebruikname van het orgel die zal plaatsvinden op vrijdag 14 maart om 20.00 uur. Tijdens deze avond zal het orgel worden bespeeld door de organist van de Meentkerk, Hendrik Jan de Bie. Orgelmaker Hans Reil zal een toelichting geven op de verrichte werkzaamheden.

 

Dispositie

 

Hoofdwerk C-g3
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Fluit 4
Octaaf 2 –  uit Mixtuur
Mixtuur III-V – samenstelling gewijzigd 2014
Cornet V discant
Trompet 8

 

Zwelwerk C-g3
Dwarsfluit 8
Viola di Gamba 8
Voix Céleste 8
Openfluit 4 – overblazend af c1
Nazard 2 2/3
Fluit 2
Terts 1 3/5
Hobo 8

 

Pedaal C-f1

Subbas 16 –  transmissie
Prestant  8 – transmissie
Fluit 8 –  transmissie
Basson 16

 

Werktuiglijke registers
Keerkoppel Hoofdwerk / Zwelwerk
Koppel Pedaal – Hoofdwerk
Koppel Pedaal – Zwelwerk
Tremulant

 

© 2014 fotografie Arie den Dikken