Lefébure-Wély: La Sainte Chapelle [GESIGNALEERD]

Text Example

advertentieL.J.A. Lefébure-Wély (1817-1870)

La Sainte Chapelle: Verzamelde werken voor Orgue Mélodium (harmonium) of orgel

Facsimile editie verzorgd door Calcant EditonsDe Franse organist Louis James Alfred Lefébure-Wély schreef behalve muziek voor het orgel ook veel voor het harmonium. Als één van de eerste schreef hij muziek bedoeld voor de harmoniumcultuur. Bronnen uit zijn tijd laten zien dat hij veel aandacht schonk aan het promoten van het harmonium. Zijn methodes voor het Poïkilorgue (van Aristide Cavaillé-Coll) en het harmonium (van François Debain en later ook van Victor Mustel) liggen aan de basis van de techniek van het harmoniumspel.

Het oeuvre van Lefébure-Wély voor harmonium is zó omvangrijk dat Joris Verdin zich in zijn dissertatie “Het Harmonium” gedwongen ziet om slechts enkele werken te bespreken en het overige classificeert als onderwerp voor een aparte, zelfstandige studie. Zijn composities voor harmonium vormen een groot deel van zijn oeuvre en een belangrijk deel van het harmoniumrepertoire.

De Belgische organist Jan van Mol heeft met zijn uitgeverij Calcant Editions het harmoniumwerk van Lefébure-Wély opnieuw uitgegeven. De uitgave is een facsimile uitgave in vier delen van “La Sainte Chapelle” (Vade Mecum de l’organiste). Verschenen eerder de delen 1 en 2 voorzien van een uitvoerige (tekstkritische) toelichting in meerdere talen, nu is de serie compleet met het fr uitgave van de delen 3 en 4. De bundels bevatten overwegend kortere werken, bedoeld voor liturgisch gebruik, geschreven voor het klassieke vierspels harmonium. De werken staan – zoals dat in veel methodes is gedaan, geordend op toonsoort. Deel 3 telt 77 pagina’s, deel 4 omvat 109 pagina’s.

Uitgeverij: Calcant Editions

http://www.calcant.be/contact.html

© 2008 www.orgelnieuws.nl