Leonard Sanderman organ scholar Chichester Cathedral

Text Example

advertentieAan de kathedraal van Chichester (GB) is Leonard Sanderman (22) uit Rijssen benoemd tot organ scholar met ingang van september 2013. Sanderman kreeg in Nederland les van zijn vader, Dick Sanderman, alsook van Ben van Oosten en Sietze de Vries.

Hij verblijft al enkele jaren in Engeland, waar hij een jaar lang organ scholar was aan Cheltenham College, gevolgd door een driejarige periode als iorgan scholar aan Keble College in Oxford. Daarnaast fungeert hij momenteel als resident organist aan Pusey House in Oxford.

Aan de universiteit van Oxford studeert hij muziekwetenschappen. In Engeland kreeg hij orgelles van Clive Driskill Smith en Steven Grahl; verder volgde hij masterclasses bij onder anderen Hans Haselböck en Peter Williams.

In Chichester zal Sanderman deel uitmaken van de driehoofdige staf voor de kerkmuziek, die geleid wordt door de Cathedral Organist and Master of the Choristers, Sarah Baldock.

Het orgel van Chichester Cathedral bevat pijpwerk van onder anderen Renatus Harris, George Pike Engeland en de familie Hill. In 1995 voerde de firma Mander een grote restauratie uit. Met 49 stemmen over vier manualen en pedaal is het een van de weinige mechanische kathedraalorgels in Engeland. Het Nave-organ met zes stemmen heeft een eigen speeltafel, maar kan ook vanaf de hoofdspeeltafel worden bespeeld via een elektropneumatische tractuur. Liturgisch is Chichester een van de meest traditionele kathedralen in Engeland, met acht gezongen diensten per week.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie Dick Sanderman