leuven.org – nieuw internationaal festival

Text Example

advertentieIn de Vlaamse stad Leuven begint zondag 29 april de eerste editie van internationaal orgelfestival leuven.org ‘een internationaal orgelfestival dat alle registers open trekt’. Leuven herbergt meer dan zestig verschillende orgels en de stad is sinds vorig jaar de eerste en enige Belgische plaats met een stadsorganist van het land.

Tussen zondag 29 april en zondag 13 mei kunnen festivalbezoekers op zes concertdagen kennismaken met de orgels van Leuven en de verrassende veelzijdigheid van orgelmuziek.

Stadsorganist Peter Breugelmans heeft voor de eerste editie een programma samengesteld dat zowel orgelkenners als liefhebbers van klassieke muziek en muzikale avonturiers kan verleiden.

De ambities van leuven.org zijn internationaal. Zo zijn er concerten door Fransman Michel Bouvard, de artistiek directeur van het festival Toulouse les Orgues en de Zwitser Guy Bovet. Het Leuvense festival sluit aan bij de internationale herdenking van Dieterich Buxtehude. Op dinsdag 8 en woensdag 9 mei zijn er twee concerten naar aanleiding van de 300e overlijdensverjaardag van de Duitse componist.

zondag 29 april, 15.00 uur

Predikherenkerk/Leuven

Théodore Smetorgel (1832)

Een Muzikale Reis door het Europa van de 17e en de 18e eeuw

Peter Breugelmans, orgel

Componisten hebben veel gereisd in de vorige eeuwen. Hun stijlen werden dan ook vaak beïnvloed door de plaatsen waar ze vertoefden. Wie de kans niet had om andere streken te bezoeken, liet zich vaak inspireren door de partituren die via collega’s konden bemachtigd worden.

€ 12/10/8

woensdag 2 mei, 20.00 uur

Onze-Lieve-Vrouwekerk, Abdij van Vlierbeek/Kessel-lo

Le Picardorgel (1737)

Tangos Ecclesiasticos

Guy Bovet (Zwitserland), orgel

De Zwitserse organist Guy Bovet gebruikt de oude meesters als leidraad voor nieuwe, originele composities. Op het Vlierbeekse orgel brengt hij eerst vijf oude Spaanse composities en vervolgens de vijf Tangos Ecclesiasticos die erop zijn geïnspireerd.

€ 12/10/8

zondag 6 mei, 15.00 uur

Kapel van het Lemmensinstituut/Leuven

Romaanse Vertellingen en Improvisaties

Kris Wittevrongel, orgel; Willem Vermandere, woord

Improvisatie is altijd een specialiteit geweest van organisten. Natuurtalent Kris Wittevrongel bewijst dat deze fijne kunst nog niet is uitgestorven. Terwijl Wittevrongel alle registers open trekt, vertelt Willem Vermandere over Romaanse kathedralen en kloosters, over pelgrims en zoekers, over beeldhouwers in het middeleeuwse Bourgogne. Hij doorspekt zijn verhalen met commentaren op de wereld van vandaag.

€ 12/10/8

dinsdag 8 mei, 20.00 uur

Sint-Geertruikerk/Leuven

Koorwerken van Buxtehude Membra Jesu Nostri/Fürwahr, Er trug unsere Krankheit

Elise Gäbele en Maaike Van Steenbergen, sopraan; Gunther Vandeven, altus; Stephan Van Dyck, tenor; Peter Kooij, bas; ensemble Leuven Baroque o.l.v. Peter Breugelmans

Een uitvoering van ‘Membra Jesu nostri’ (de ledematen van Jezus) met vooraf de de passiecantate ‘Fürwahr, er trug unsere Krankheit’. Tijdens dit concert staat voor één keer niet het orgel, maar wel de vocale muziek centraal.

Inleiding door Prof. Dr. Ignace Bossuyt om 19.00 uur in Geertruihof

€ 14/12/10

woensdag 9 mei, 20.00 uur

Sint-Geertruikerk/Leuven

Christiaan Pencelerorgel (1714)

Abendmusik

Peter Breugelmans (orgel) & Maaike Van Steenbergen (mezzosopraan) en ensemble Leuven Baroque

Vandaag is het precies 300 jaar geleden dat Buxtehude overleed in Lübeck (D). In deze stad wordt er die avond een ‘Abendmusik’ uitgevoerd, een lokale traditie die Buxtehude overnam van zijn voorganger Franz Tunder.

Inleiding door Prof. Dr. Ignace Bossuyt om 19.00 uur in Geertruihof

€ 12/10/8

zondag 13 mei 2007, vanaf 12.30 uur

Abdij Averbode & Sint-Pieterskerk Langdorp & Sint-Hubertuskerk Wakkerzeel

In de Voetsporen van Orgelbouwer Guillaume Robustelly

Orgelexcursie langs drie kerken in Vlaams-Brabant met heel wat orgelgeschiedenis. De tocht gaat met de bus. Er zijn verschillende opstapplaatsen in Vlaams-Brabant. Vooraf inschrijven voor deze orgelnamiddag is verplicht.

Peter Breugelmans & Takako Yanagihara (JAP/B) & Wouter Dekoninck

€ 39/41

zondag 13 mei, 20.00 uur

Sint-Jan-de-Doperkerk/Leuven

Michel Bouvard, orgel

Goltfussorgel (1692)

De Zuideuropese Orgelkunst in de Renaissance en de Vroegbarok

€ 12/10/8

Meer informatie

http://www.leuven.be/showpage.asp?iPageID=6576

© 2007 www.orgelnieuws.nl