Liedboekzettingen.nl: meer dan vierhonderd zettingen

Een digitaal werkschrift noemt het Henk Lemckert het. Als organist van de Abdijkerk maakt hij voor de zondagse praktijk zelf zettingen bij het in 2013 verschenen Liedboek, Zingen en bidden in huis en kerk. Meer dan vierhonder zettingen heeft hij inmiddels beschikbaar gesteld op zijn website www.liedboekzettingen.nl. Van het merendeel is ook een mp3 beschikbaar.

Text Example

advertentieBij het nieuwe liedboek verscheen al een begeleidingsbundel waaruit Lemckert put, maar daarnaast ging hij ook zelf schrijven. Met een zekere voorkeur voor tenor- en altzettingen, want dat levert volgens hem een elegante en muzikale manier van gemeentezang op.

Kwaliteit
Henk Lemckert begon na zijn in 2003 afgeronde studie kerkmuziek aan de Hogeschool voor de Kunsten met het verzameling psalm- en gezangzettingen. Toen tien jaar later het nieuwe liedboek verscheen heeft hij zijn voorraad herzien, omgenummerd, uitgebreid en nu dan digitaal ter beschikking van collega-organisten gesteld. Om de kwaliteit te waarborgen worden de zettingen nagezien door een harmoniedocent van het Koninklijk Conservatorium.

Meer dan vierhonderd
Inmiddels heeft Henk Lemckert meer dan vierhonderd zettingen op de site liedboekzettingen.nl staan, daarvan een groot aantal zettingen van de psalmen, de overige van liederen uit het nieuwe liedboek. ‘Een groeiend aantal organisten maakt gebruik van de site ten behoeve van de wekelijkse praktijk’, zegt Lemckert.

Jaarorde
‘Bij de keus voor nieuwe zettingen laat ik me leiden door de suggesties die gedaan worden in de handreiking bij de jaarorde van De Eerste Dag. Ik probeer telkens een aantal weken vooruit te lopen op de bewuste zondagen. Naast het repertoire dat aansluit bij de liturgie van een bepaalde tijd vul ik ook regelmatig zettingen aan binnen de rubriek Getijden voor de Dag.’

Wekelijks worden nieuwe zettingen toegevoegd. Ze zijn als pdf gratis te downloaden. Van de meeste zettingen is een geluidsopname beschikbaar die hij op ‘zijn’ Reichner/Witte-orgel in de Abdijkerk heeft ingespeeld.

 

Meer informatie