Limburgs Orgel & Kerkmuziek Archief opgericht

Text Example

advertentieBezitters, liefhebbers en beoefenaars van orgel- en kerkmuziek hebben tijdens hun leven vaak een schat aan foto’s, krantenknipsels, partituren, manuscripten, tijdschriften, foto’s en geluidsdragers verzameld. Nabestaanden van de verzamelaar delen niet altijd dezelfde passie voor orgel- en kerkmuziek, waardoor verzamelingen verloren dreigen te gaan. Daarom nam Jo Canten het initiatief voor het oprichten van het Limburgs Orgel en Kerkmuziek Archief (LOKA).

Het LOKA is onlangs opgericht om een permanente, veilige en verantwoorde bewaarplaats te bieden voor de waardevolle orgel- en kerkmuziekverzamelingen, zowel bij leven, maar ook na overlijden. In Nederland zijn in Den Haag, Haarlem, Utrecht, Elburg, en in België in Leuven (Resonant) en Brussel (Koninklijke Bibliotheek) al vergelijkbare archieven. Met de oprichting van het LOKA is er nu ook in Zuid-Nederland de mogelijkheid om verzamelingen met betrekking tot Limburgse orgel- en kerkmuziek voor de toekomst veilig te stellen. Oprichter Jo Canten wordt in zijn werk bijgestaand door professioneel archiefbeheerder Eric Gruisen en het Stadsarchief Sittard-Geleen waar het archief wordt ondergebracht (voorlopig adres Kasteelhof 3, 6121 XK Born. Over enige tijd zal het een nieuwe locatie hebben in een nog nieuw te bouwen Stadsarchief op de plek waar nu Museum Het Domein in Sittard is gevestigd.

Het LOKA biedt de mogelijkheid om het materiaal met of zonder behoud van eigendomsrecht af te staan. Als het aangeboden materiaal al bij het LOKA aanwezig zijn, dan wordt in overleg met de aanbieder een andere geschikte oplossing gezocht. U kunt materiaal aanbieden die een Belgisch- en Nederlands- Limburgse grondslag heeft of gerelateerd is aan Belgisch of Nederlands Limburg.

Het aangeboden materiaal wordt door het LOKA inzichtelijk op titel, schrijver, uitgever, ISB-nummer in een digitaal bestand opgeslagen. De inhoud van het aangebodene wordt echter niet gedigitaliseerd (ingescand). Geïnteresseerden kunnen dus op termijn via de website van het Stadsarchief Sittard-Geleen raadplegen welke materialen in het LOKA zijn opgeslagen en indien gewenst kunnen ter plaatse worden bekeken.

Wie meer wil weten over het LOKA of materiaal wil aanleveren, kan contact opnemen met Jo Canten, telefoon (046) 45 10 834, e-mail j.canten@home.nl

© 2009 www.orgelnieuws.nl