Loret-orgel in Vessem gerestaureerd

Text Example

advertentieOp 24 april 2010 werd het Loret van de parochiekerk van de H. Lambertus in het Noord-Brabantse Vessem opnieuw in gebruik genomen. Het orgel werd gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw te Heythuysen.

Het orgel in de Lambertuskerk te Vessem (gemeente Eersel) werd in 1868 gebouwd door François-Bernard Loret. In 1929 vond een dispositiewijziging plaats door de firma Vermeulen uit Weert. Ingrijpender was de ombouw die plaats vond door Verschueren (Heythuysen) in 1968. Bij die gelegenheid werd de dispositie opnieuw gewijzigd, werd de windlade van telescoophulzen en de mechaniek en klaviatuur deels van nieuwe onderdelen voorzien.

In 2003 bleek de toestand van het orgel zo slecht dat een restauratie onvermijdelijk werd. In 2009 en 2010 vond een integrale restauratie plaats waarbij de oorspronkelijk situatie gereconstrueerd werd. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw onder advies van Rogér van Dijk en de orgeldeskundigen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Het orgel staat opgesteld in de nis tussen toren en kerkruimte. De speeltafel is ingebouwd aan de voorzijde van de onderkast. De registertrekkers zijn in terrassen ter weerszijden van de klavieren aangebracht. Typische Loret-elementen zijn de registerknoppen van porselein, het roldeksel en de orgelbank met gietijzeren steunen. Het pijpwerk van beide manualen staat op één windlade met twee ventielkasten opgesteld. De registers van het Positief zijn aan de frontzijde opgesteld, die van het Manuaal aan de achterzijde. De frontpijpen zijn van zink vervaardigd, maar zijn origineel uit 1868.

Het orgel is op 28 april in het kader van de afronding van de kerkrestauratie opnieuw in gebruik genomen. Ad van Sleuwen verzorgde de inspeling van het instrument.

Dispositie in volgorde op de windlade

Positief (II) C-f3

Prestant 8

Roerfluit 4

Bourdon 8 – gereconstrueerd 2010

Salicionaal 8 – gereconstrueerd 2010

Hoofdmanuaal (I) C-f3

Bourdon 16

Prestant 4

Quintadena 8 – gereconstrueerd 2010

Flageolet 2

Trompette 8 – bas/discant

Pedaal C-d1

Aangehangen aan het Hoofdmanuaal

Werktuiglijk register

Manuaalkoppeling – uitgevoerd als trede

Toonhoogte: 442 Hz bij 16 graden C

Winddruk: 90 mm wk

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie www.orgelfotografie.nl