l’Orgue Monumental [CD VAN DE MAAND]

De cd van de maand februari: Peter Eilander speelt Franse muziek en Nederlandse muziek ‘met een Frans accent’. En dat op misschien wel het ultieme Frans-romantische orgel, dat van de St. Sulpice in Parijs.

Text Example

advertentieHet orgel van de Saint-Sulpice in Parijs behoort zowel architectonisch als klanktechnisch tot de allermooiste instrumenten ter wereld. Een gewild orgel dus. Het aantal Nederlandse opnamen van dit orgel is op de vingers van één hand te tellen, waardoor deze nieuwe opname van Peter Eilander in dat opzicht eigenlijk al bij verschijning het predicaat ‘historisch’ zou kunnen krijgen.

De cd bevat muziek van Franse componisten die ‘iets’ met het Sulpice-orgel hadden en Nederlanders die zich door Frankrijk lieten inspireren. Terzijde: een snelle blik op de rubriek ‘nieuwe media’ van deze website laat zien dat er de laatste tijd sowieso behoorlijk veel aandacht is voor landgenoten. Niet ten onrechte!

Op Eilanders programmakeuze valt weinig af te dingen. De twee Franse werken zijn het orgel op het lijf geschreven. De Nederlandse composities kunnen op diverse orgels in ons land redelijk tot goed uitgevoerd worden, maar klinken op een groot Frans instrument als dit toch net een slag natuurlijker, al was het alleen al omdat registratievoorschriften in de meeste gevallen beter nageleefd kunnen worden. De minst Frans klinkende compositie op de cd is afkomstig van Jacob Bijster. Gezien Eilanders voorliefde voor de Hollandse koraalkunst en het feit dat dit boeiende werk tot nu toe zelden is opgenomen in ieder geval geen onlogische keuze.

Peter Eilander blijkt goed overweg te kunnen met deze orgelreus. Beheerst en met verfijnde registraties zoekt en vindt hij zijn weg. Waar nodig klinkt het orgel majestueus, zonder dat de klank ook maar ergens wollig wordt. Ook in zachtere passages klinkt het orgel transparant en soms bijna etherisch. Deze aanpak komt vooral de muziek die harmonisch complexer in elkaar zit ten goede. Eilander wordt daarbij geholpen door de uitgebalanceerde SACD-opname van Christoph Frommen.

De uitgave is stijlvol vormgegeven als digipack. Het boekje bevat diverse foto’s en vrij uitvoerige toelichtingen. Jammer genoeg ontbreken de gebruikte registraties, informatie die vooral met betrekking tot de Nederlandse composities interessant zou zijn geweest. Een ander opvallend punt – en vanuit commercieel oogpunt misschien wel een gemiste kans – is de afwezigheid van een Franstalige toelichting. Conclusie: een bijzondere uitgave die door de redactie terecht is verkozen tot cd van de maand!

l’Orgue Monumental

Peter Eilander bespeelt het Cavaillé-Coll orgel van Eglise Saint-Sulpice te Parijs

Offertoire en ré mineur (Lefébure-Wély); Première Meditation en La majeur, op. 20/1 (Guilmant); Premier Choral pour Orgue (Andriessen); Rêve d’ Amour (De Pauw); Sonata da Chiesa (Monnikendam); Méditation uit Suite de Concert (Van Westering); Fantasie in kerkstijl over Psalm 68 (Bijster)

Label: Motette / Clairon
Bestelnummer: SACD CD13604
Speelduur: 75’27”
Boekje: 40 pagina’s (NL/EN/DU)
Prijs: € 18,50

Muzikale interpretatie * * * * *
Programmakeuze * * * * *
Keuze van het instrument * * * * *
Kwaliteit van de opname * * * * *
Informatie in het boekje * * * *
Grafische vormgeving * * * *

© 2009 www.orgelnieuws.nl