L’orgue symphonique – French Organ Works from Windsor Castle

l'Orgue Symphonique Richard Pinel Windsor Castle

Deze plaat is gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het kapelorgel in 2015. De Pastorale van Roger-Ducasse is opgenomen als herinnering aan de opname ervan door de befaamde vroegere organist van Windsor Chapel, Sidney Campbell.

Text Example

advertentie 

Het grote Harrison & Harrison orgel is een raszuiver specimen van het twintigste-eeuwse Britse orgel. Hoewel dit orgeltype orkestraal gedacht is, is Franck hier slecht verteerbaar. Veel beter vallen Guilmant, Vierne en Widor.

 

Pinel is een soepel speler die stevig uitpakt met het openingsdeel (Allegro) van Viernes Symphonie II. De akoestiek van de koninklijke Chapel is voor deze kathedrale muziek maar net voldoende. In het Scherzo en Cantabile spelen die prachtige soloregisters een glansrol. Wat een strijkers, wat een zachte tongwerken! Het Scherzo verraadt de invloed van de opkomende jazzmuziek op Viernes klankbeeld.

 

De prachtige Pastorale van de gevoelige Roger-Ducasse (leerling van Fauré) is (helaas) zijn enige orgelwerk. De Suite van Duruflé blijft een intrigerend werk, hoewel Duruflé zelf niet tevreden was over de thematiek van de zeer virtuoze Toccata en zijn vrouw ontmoedigde dit wervelende slot van de Suite te spelen. Het echtpaar Duruflé heeft de Toccata zelf nimmer opgenomen! Overigens heeft Madame Duruflé zich gelukkig wel geregeld ontfermd over de minstens even vermaarde Prélude et Fugue sur le nom d’Alain.

 

De gehele productie is uitstekend verzorgd. Het smaakvolle boekje is voorzien van sfeervolle kleurenfoto’s. Het karakteristieke van de Engelse beschilderde pijpen wordt fraai uitgebuit.

 

Nergens bereikt Pinel de grandeur van die unieke opname van de Deuxième Symphonie van Vierne door Pierre Pincemaille in de St. Denis te Parijs (FECD 137), maar toch: een smaakvolle uitgave van een fraai Engels orgel in een koninklijke kapel.

 

 

L’orgue symphonique

French Organ Works from Windsor Castle
Richard Pinel

 

Symphony No, 2 in E minor, Op. 20 (Vierne); Pastorale (Roger-Ducasse); Suite, Op. 5 (Duruflé)

 

Label: Resonus
Nummer: RES10160
Speelduur: 74’40
Booklet: 20 pagina’s (EN)
Prijs: € 16,49 (cd) / € 8,99 (download)

Verkrijgbaar via www.resonusclassics.com