Louis Toebosch (93) overleden

Text Example

advertentie 

Organist, componist en dirigent Louis Toebosch is vrijdag 22 mei 2009 overleden. Zijn dochter heeft dat zondag bekendgemaakt. Toebosch werd 93 jaar.

Louis Christiaan Toebosch werd geboren op 18 maart 1916 in Maastricht. Hij studeerde in Utrecht aan de rooms-katholieke kerkmuziekschool bij Hendrik Andriessen (orgel) en Phons Dusch (piano). Daarna studeerde hij orgel bij Charles Hens aan het Conservatoire Royal te Luik, waar hij zich ook als improvisator en componist ontwikkelde. Zijn Triptyque pour orgue speelde hij op zijn eindexamen en werd daarvoor beloond met een gouden medaille. Later zou hij nog orkestdirectie volgen bij Henri Hermans.

Toebosch was van 1936 tot 1940 als dirigent verbonden aan het koor van de St. Lambertuskerk te Maastricht. In 1940 werd hij benoemd tot organist en dirigent van de Sacramentskerk te Breda. Hij zou deze functie 25 jaar vervullen. Van 1946 tot 1950 was hij tevens dirigent van het Tilburgs Stedelijk Orkest.

Vanaf 1951 doceerde Louis Toebosch aan de conservatoria van Maastricht en Tilburg, waar hij de vakken orgel, muziektheorie en koordirectie gaf. In 1965 werd hij directeur van het Brabants Conservatorium in Tilburg. In 1974 nam hij afscheid als conservatoriumdirecteur, waarna hij zich ging toeleggen op het componeren en het geven van orgelconcerten.

Toebosch ontving meerdere onscheidingen. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, Ridder in de Orde van de H. Gregorius en hij ontving de zilveren medaille van de Societé Arts-Siences-Lettres.

Louis Toebosch genoot een grote bekendheid als orgelimprovisator. Als componist liet hij een omvangrijk oeuvre na van zo’n 200 werken voor koor, orgel, orkest, harmonie en fanfare en kamermuziek.

 

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie Dolph Cantrijn