Luchtkastelen II organizing the future

Text Example

advertentieFestival Luchtkastelen wil kunstenaars stimuleren hun visie te geven op dit instrument en zijn toekomst. 13 mei Amsterdam – 20 mei Rotterdam

www.luchtkastelen.net

Er waait een frisse wind door Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Drie zaterdagen lang rekt festival Luchtkastelen muzikale grenzen op. Op een uniek grootschalige wijze krijgt de orgelmuziek van de 21ste eeuw het podium dat zij verdient. Donderend of fluisterend, van jazzy tot meditatief, soms bevreemdend en soms verhalend: alle kanten van het instrument worden verkend. Het festival biedt een blik op heden en toekomst van de orgelmuziek. Luchtkastelen – organizing the future. Met Luchtkastelen II wil programmeur Alan Laurillard laten horen waar het orgel zich momenteel bevindt in de wereld van de nieuwe muziek.

Het orgel is een uniek instrument: het brede spectrum van hele lage en hele hoge tonen, de zeer uiteenlopende klankkleuren, de talloze combinatiemogelijkheden van de orgelregisters leiden steeds weer tot nieuwe klanken. Door combinatie met andere instrumenten, met elektronica en door te experimenteren met de werking van klank in de grote kerkruimten, ontwikkelt de orgelmuziek zich nog steeds. Festival Luchtkastelen wil kunstenaars stimuleren hun visie te geven op dit instrument en zijn toekomst.

Programma festival Luchtkastelen

Bekende organisten en componisten, evenals ensembles en solisten die niet eerder met orgel gewerkt hebben, werden uitgenodigd hun visie te geven op hedendaagse orgelmuziek. Het resultaat is een zeer divers programma met premières van nieuwe composities, improvisaties en nieuwe remixes van bestaande orgelwerken. Daarbij wordt het orgel ook gecombineerd met andere instrumenten en met elektronica. Elk programma biedt een breed scala aan muzikale invalshoeken, waarbij de relatie van het orgel met de ruimte waarin het klinkt centraal staat.

Uitvoerenden

Met Willem Tanke (orgel), Jan Hage (orgel) & Tatiana Koleva (slagwerk), Henri Bok (basklarinet), Eric Vloeimans (trompet), Guus Janssen (orgel) & Wu Wei (sheng), Jan Raas (orgel), Peter Ouwerkerk (orgel), Up There (orgel, stem, trompet, saxofoon en elektronica), Arno Peeters en Marcel Wierckx (sound editing bij Up There), Jaap Drupsteen (visualisaties), Hans van Koolwijk (bambuso), Michel Banabila, Arno Peeters, Peter van Cooten & Matthew Florianz (orgel-remix).

Het festival vindt plaats op

zaterdag 13 mei 2006, Amsterdam, Westerkerk

zaterdag 20 mei 2006, Rotterdam, Laurenskerk

Het middagdeel duurt van 14.00 tot ca. 16.30 uur, het avonddeel van 19.30 tot ca 22.30 uur.

Op elke datum vindt hetzelfde programma plaats. Er zijn kaarten voor de afzonderlijke dagdelen te koop. Prijzen worden bekend gemaakt op www.luchtkastelen.net.

Ingezonden persbericht.

© 2006 www.orgelnieuws.nl