Luigi Ferdinando Tagliavini (87) overleden

luigi ferdinando tagliavini

De Italiaanse organist, klavecinist, muziekpedagoog en musicoloog Luigi Ferdinando Tagliavini is dinsdag 11 juli overleden. Tagliavini, organist van de San Petroniobasiliek in Bologna, zette zich sterk in voor een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk van oude muziek.

Text Example

advertentieLuigi Ferdinando Tagliavini werd op 7 oktober 1929 geboren in Bologna. Hij studeerde orgel, pianoforte en compositie bij Riccardo Nielsen aan het Conservatorium in zijn geboortestad en bij Marcel Dupré aan het Parijse Conservatorium. Aan de Universiteit van Padua promoveerde hij op de teksten van de Bachs religieuze cantates.

Als docent was Tagliavini actief aan de Conservatoria van Bologna en Bolzano (orgel) en de Universiteit van Parma (muziekgeschiedenis) en de Universiteit van Freiburg. In Zwitserland werd hij ook directeur van het Instituut voor Musicologie. Daarnaast vervulde hij vele gastdocentschappen, onder meer aan de zomeracademies in Haarlem en Pistoia.

Als organist was hij verbonden aan de Basiliek van San Petronio in Bologna, een functie die hij deelde met Liuwe Tamminga. Tagliavini genoot een grote carrière als concertorganist. Hij trad op de belangrijkste orgelpodia op, zowel in eigen land als in de rest van Europa en ook daarbuiten. Van zijn vele plaat- en cd-opnamen wist hij er een aantal bekroond met prijzen.

Luigi Ferdinando Tagliavini was oprichter van het tijdschrift L’Organo. Ook als musicoloog en publicist zette hij zich sterk in voor een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk van oude muziek voor orgel en klavecimbel.

De instrumenten zelf hadden eveneens zijn belangstelling. Zo zette hij zich in voor de restauratie van historische orgels en wist hij in zijn leven een omvangrijke collectie van zo’n zeventig historische toetsinstrumenten (waaronder klavecimbels en spinetten) aan te leggen. De verzameling schonk hij later aan een Bolognese stichting.

Voor zijn verdiensten werd hele vele malen onderscheiden. In 1996 verleende de Universiteit van Edinburgh hem een eredoctoraat voor muziek. Het Royal College of Organist benoemde hem tot erelid. In 2000 werd hij ereburger van Dallas en ontving hij de Gouden Leeuw van Pistoia.

Luigi Ferdinando Tagliavini overleed in zijn woonplaats Bologna. Hij werd 87 jaar.