Lukas Jan Schoonbeek wint Orgelconcours Raalte

Text Example

advertentieLukas Jan Schoonbeek is de winnaar van het Internationale Orgelconcours Andriessen – De Klerk. Schoonbeek kwam als beste uit de finale die zaterdag 15 mei 2010 werd gehouden op het Adema-orgel in de basiliek van de H. Kruisverheffing te Raalte.

De jury, bestaande uit voozitter Leo van Doeselaar, Lourens Stuifbergen en Gonny van der Maten, kende de eerste prijs, een geldbedrag van € 1.000 toe aan de Groningse organist. De tweede prijs (€ 750) ging naar IJsbrand ter Haar uit Arnhem. De derde prijs was voor Jochem Schuurman. Alle finalisten ontvingen als aandenken een orgelpijp op een plankje met inscriptie, evenals de tweede prijs, ter beschikking gesteld door Orgelmakerij Kaat & Tijhuis. Medeorganisator van het concours, de Andriessen-De Klerk Stichting, stelde de eerste prijs ter beschikking.

Schoonbeek, die op 10 juni in de Martinikerk te Groningen als leerling van Theo Jellema hoopt af te studeren, werd door de jury geprezen om “zijn transparante vertolkingen van de orgelwerken”. Volgens de jury was er op hoog niveau gemusiceerd, “zeker gezien de omstandigheid dat sommige studenten nog in hun studiefase zitten”. De verschillen tussen de deelnemers waren klein volgens de drie juryleden, toch waren ze unaniem in hun keuze voor de winnaar.

Tijdens dit concours stonden de orgelwerken van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk centraal. Het ligt in de bedoeling van de organisatie om over twee jaar een vervolg aan het concours te geven met een concert met werk van beide componisten, al dan niet in combinatie met andere instrumenten. Juryvoorzitter Van Doeselaar zal dan als organist optreden.

foto: v.l.n.r. juryleden Lourens Stuifbergen, Leo van Doeselaar, Gonny van der Maten en finalisten Lukas Jan Schoonbeek, Jochem Schuurman en IJsbrand ter Haar.

© 2010 www.orgelnieuws.nl