Lustrum-cd’s Orgelnieuws gepresenteerd

Text Example

advertentieOp zaterdagmiddag 23 oktober werden in de Sint-Joriskerk in Amersfoort twee cd’s met orgelwerken van Nederlandse componisten uit de 19e en 20e eeuw gepresenteerd tijdens een concert door de organisten Rien Donkersloot en Arjen Leistra. Het zijn de eerste cd’s die geproduceerd zijn onder de vlag van de website www.orgelnieuws.nl

Even leek het erop dat het eerste lustrum van de orgelnieuwssite geruisloos voorbij zou gaan. Maar eind vorig jaar, toen het vijfjarig bestaan een feit was, werd het initiatief genomen om het jubileum te markeren met de uitgave van twee bijzondere cd’s. Arjen Leistra en Rien Donkersloot speelden op het Witte-orgel van de Oude Kerk in Delft elk een programma met romantische en op de romantiek geïnspireerde Nederlandse muziek. Bekende, maar vooral minder bekende muziek, zoals de wat jongere werken van Jan J. van den Berg en Johann Th. Lemckert en de cd-première van een Passacaglia van de Utrechtse organist en koordirigent Mees van Huis. De opnamen werden gemaakt door Aad van der Waal, de begeleidende teksten werden geschreven door Gerco Schaap, Engelse vertalingen gemaakt door Chris Bragg en de grafische vormgeving werd verzorgd door Gérard van Betlehem.

Om logistieke redenen vond de presentatie plaats in Amersfoort. Behalve enkele werken die op de cd’s staan, brachten Donkersloot en Leistra op het Naber-orgel ook composities van Marcel Dupré (Entrée, Canzona et Sortie Op. 62) en Max Reger (Phantasie und Fuge d-Moll Op. 135b) ten gehore.

Orgelnieuws-redacteur Wilfred Folmer reikte de eerste exemplaren uit aan de betrokken organisten en aan één organist-componist die bij de presentatie aanwezig was, Johann Th. Lemckert. Hij prees het initiatief en hoopte dat het een vervolg zal krijgen. Veel nog onbekend Nederlands orgelrepertoire is het waard om herontdekt, uitgegeven en gespeeld te worden.

De cd’s kosten € 16,95 per stuk (samen € 30,00) en zijn uitsluitend te bestellen via www.orgelnieuws.nl

DUTCH ORGAN MUSIC Arjen Leistra

Klik hier om dit artikel te bestellen (nieuw venster)

DUTCH ORGAN MUSIC Rien Donkersloot

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: Gerco Schaap