Maarschalkerweerd-orgel Havenkerk Schiedam gerestaureerd

maarschalkerweerd-orgel havenkerk schiedam

In de afgelopen twee jaar is het Maarschalkerweerd-orgel uit 1875 in de Havenkerk te Schiedam gerestaureerd door de firma Pels & Van Leeuwen. Op 14 mei wordt het orgel aan het publiek gepresenteerd tijdens een open dag. 

Text Example

advertentie



Al sinds 1967, toen de aan Sint-Jan de Doper gewijde kerk aan Lange Haven aan de rooms-katholieke eredienst werd onttrokken, werd het orgel nauwelijks bespeeld. De kerk was sinds 1973 in handen van Johan Maasbach Wereldzending. Toen kerk en orgel in 2010 in eigendom overging naar Stichting tot Restauratie en Instandhouding van de Kerk aan de Lange Haven, kwam ook restauratie in zicht. In 2012 kwam de restauratie van het exterieur van de waterstaatstkerk gereed, in 2014 werd het interieur aangepakt, waaronder het orgel.

Instandhouding
Onder advies van Jos Laus, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, werd het orgel integraal gerestaureerd Pels & Van Leeuwen Orgelbouw te ’s-Hertogenbosch. De restauratie omvatte een algehele schoonmaak en instandhouding, en waar nodig reconstructieve werkzaamheden,  herstel van de windladen, mechaniek, windvoorziening en pijpwerk.

Franse invloeden
Pieter Maarschalkerweerd bouwde het orgel in 1875 met zijn zoon Michaël. Het tweeklaviers sleepladenorgel telt 29 registers. Het orgel in de Havenkerk is het eerste in het oeuvre van Maarschalkerweerd waarin Franse invloeden merkbaar zijn door toepassing van overblazende fluiten en Franse tongwerken.

 

Maarschalkerweerd-orgel Havenkerk Schiedam klaviatuur

Open Dag
Op zaterdag 14 mei wordt het gerestaureerde orgel tijdens een open dag aan het publiek gepresenteerd in een aantal korte concerten. De Schiedamse stadsorganist Arjen Leistra opent om 12.00 uur met een concert van een halfuur.  Om 13.00 uur geeft Petra Veenswijk een concert, gevolgd door adviseur Jos Laus om 14.00 uur. Van 15.00 tot 15.30 geeft Vocaal Ensemble Basiliek Schiedam een concert. Het koor staat onder leiding van Bas van Houten die ook de orgelsoli verzorgt; Arjen Leistra begeleidt het vocaal ensemble.

De open dag wordt om 16.00 uur afgesloten met een concert van ongeveer drie kwartier waarbij opnieuw stadsorganist Arjen Leistra aan de klavieren plaatstneemt. Tussen de concerten door is het mogelijke het orgel te bekijken. Toegang tot de open dag is vrij.

 


Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Prestant 16
Bourdon 16
Prestant 8
Violon 8
Roerfluit 8 – is Fluit Harmonique
Octaaf 4
Roerfluit 4
Nazard 2 2/3
Octaaf 2 – discant overblazend
Mixtuur III-V – vanuit 2′
Cornet II-V – vanuit 2′ + 1 3/5′ op C
Trompet 8

Bovenwerk C-f3
Prestant 8
Holpijp 8
Quintadeen 8
Viola di Gamba 8
Fernfluit 8 – vanaf g0
Prestant 4
Fluit 4 – is Fluit Octaviante
Piccolo 2
Klarinet 8 – doorslaand

Pedaal C-e1
Prestant 16 – hout
Subbas 16
Octaafbas 8
Fluit 8
Violoncel 8
Octaaf 4
Bazuin 16
Trombone 8

Werktuiglijke registers
Manuaalkoppel
Pedaalkoppel Hoofdwerk
Tremulant Bovenwerk
Calcant

 

© 2016 foto Nils Boeser Fotografie