Magnificat – Luthers Bach Ensemble

Er verschijnen de laatste tijd regelmatig opnamen van vocale Bach-werken waarbij het orgelcontinuo niet op een kistorgel, maar op een ‘echt’ kerkorgel wordt uitgevoerd. Te denken valt aan de vrij recent gelanceerde website All of Bach of de serie Bach in Context van Pieter-Jan Belder en consorten.

Text Example

advertentieIk begrijp dat niet elke kerkruimte en niet elk orgel voor dit concept even geschikt zijn, maar als het enigszins tot de mogelijkheden behoort zou ik zeggen: doen! Nog daargelaten dat het historisch verantwoord is, geeft het zoveel meer body en kleur aan het geheel. Dat blijkt ook weer uit de nu voorliggende cd, de eersteling van het Luthers Bach Ensemble (LBE). Daarop het Magnificat (inclusief ‘lauden’), een solocantate en een gereconstrueerd orgelconcerto van Johann Sebastian Bach, opgenomen in de Grote Kerk in Harlingen.

Het Luthers Bach Ensemble werd in 2006 opgericht door Tymen Jan Bronda en heeft als thuisbasis de Lutherse Kerk in Groningen. De kern wordt gevormd door een instrumentaal barokensemble en een kleinkoor. Dat laatste bestaat uit ervaren zangers, waarvan een deel professional is. Verder is het, als ik goed ben geïnformeerd, gebruikelijk dat (ook externe) solisten meezingen in het koor, waaruit valt op te maken dat men streeft naar een zo groot mogelijke eenparigheid van stemmen.

Dat is hier in ieder geval uitstekend gelukt. Koor en orkest vormen een fraaie eenheid en de vier solisten mengen zich soepel in het geheel. Er wordt met veel elan en finesse gemusiceerd, met daarbij een glansrol voor het Harlinger Hinsz-orgel, dat afwisselend wordt bespeeld door Vincent van Laar, Robert Koolstra en Tymen Jan Bronda.

Hoewel het LBE een relatief nog jong en onbekend gezelschap is, kunnen deze uitvoeringen wat mij betreft de vergelijking met (veel) beroemdere opnamen gerust doorstaan. Met een knipoog naar de titel van de cd: een magnifieke uitgave, zeer geschikt voor onder de kerstboom.

  

Magnificat

Luthers Bach Ensemble o.l.v. Tymen Jan Bronda
Stefanie True, sopraan ? Robert Kuizinga, altus ? Richard Resch, tenor ? Michiel Meijer, bas
Vincent van Laar (BWV 243 & 169), Robert Koolstra (BWV 1059) en Tymen Jan Bronda (BWV 169), orgel (A.A. Hinsz 1776, Grote Kerk Harlingen)

Magnificat in D-Dur BWV 243, Concerto in d-Moll BWV 1059R, Cantate voor alt solo ‘Gott soll allein mein Herze haben’ BWV 169

Uitgave: Luthers Bach Ensemble
Nummer: LBE201401
Speelduur: 70’53
Booklet: 20 pagina’s (Nederlands)
Prijs: € 22,00 inclusief verzendkosten

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]