Maley, Young & Oldknow-orgel voor Zoetermeer

Donderdag 26 januari wordt in de Morgensterkerk in Zoetermeer een Engels orgel van de firma Maley Young & Oldknow in gebruik genomen. Orgelmaker F.R. Feenstra plaatste het instrument ter vervanging van een 9-stems Leeflang-orgel uit 1970.

Text Example

advertentieHet instrument werd in 1880 door de Londense orgelmakers gebouwd voor Presbyterian Church, Brunswick Square, Camberwell. In de oorspronkelijke situatie in deze Zuidoost-Londense kerk had het orgel 22 registers. In de jaren 80 werd de kerk gesloten en het orgel overgebracht naar Nederland.

Fokke Rinke Feenstra uit Grootegast plaatste het orgel in de hervormde Morgensterkerk te Zoetermeer onder advies van ir. Henk Kooiker. Het bestaande materiaal van Maley, Young & Oldknow werd daarbij gerestaureerd. De dispositie werd uitgebreid met een Twelfth en een Tierce op het Great, een Piccolo op het Swell en een Principal en Trombone op het Pedal; bestaand pijpwerk in passende factuur. Het orgel is in een nieuwe eiken kas geplaatst, ontworpen en gebouwd in neoklassieke stijl door de orgelmaker. De frontpijpen zijn eveneens nieuw gemaakt.

De officiële overdracht van het orgel vindt plaats op 26 januari en begint om 20.00 uur. Adviseur Kooiker zal het orgel demonstreren en toelichten. Verder zal het orgel bespeeld worden door Luuk Sikkema en de wijkpredikant ds. M.A. van den Berg.

Zelf spelen kan ook op zaterdag 28 januari. Dan wordt van 9.30 tot 16.00 een open dag gehouden. Spelers kunnen zich melden op het e-mailadres nieuworgel@vdkolk.nl onder vermelding naam, woonplaats en telefoonnummer. De Morgensterkerk ligt aan de Nassaulaan 1 in Zoetermeer (wijk 12).

Uitgebreide informatie over het orgel is te vinden op http://nieuworgel.vdkolk.nl. Er zal ook een boekje over het orgel verschijnen. De exacte verkoopprijs is nog niet bekend, maar zal tussen vijf en tien euro liggen.

Dispositie

Great Organ C-g3
Open Diapason 8
Violin Diapason 8
Dulciana 8
Clarabella 8
Principal 4
Flute 4
Twelfth 2 2/3
Fifteenth 2
Tierce 1 3/5
Mixture III
Trumpet 8
Clarionet 8

Swell Organ C-g3
Contra Gamba 16
Violin Diapason 8
Salicionelle 8
Voix Celeste 8
Lieblich Gedackt 8
Principal 4
Piccolo 2
Mixture III
Cornopean 8
Oboe 8

Pedal Organ C-f1
Open Diapason 16
Bourdon 16
Principal 8
Trombone 16

Speelhulpen
Great + Swell
Pedal + Great
Pedal + Swell
Swell Octave (superoctaafkoppel)
Tremulant Great
Tremulant Swell
Zwelkast voor Swell Organ met ’triggered swell’

© 2006 foto www.orgelfotografie.nl