Manuel Tomadin wint Schnitgerconcours Alkmaar

De Italiaanse organist Manuel Tomadin heeft vrijdagavond 24 juni het Internationaal Schnitger Orgelconcours 2011 gewonnen. Hij mag zich daarmee winnaar noemen van de eerste Grand Prix d’ECHO, een samenwerking van drie belangrijke orgelconcoursen in Europa.

Text Example

advertentieDe finale vond vrijdagavond plaats in de Grote St. Laurenskerk van Alkmaar. De jury bestond uit tien artistiek leiders van de ECHO (European Cities with Historical Organs). De finalisten speelden op het Van Covelens-orgel het winnende werk van de compositiewedstrijd van de ‘Stichting Vrienden van het Orgel’ en Ick voer al over Rhijn van Sweelinck. Op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel werden de Toccata, Adagio en Fuge C-dur BWV 564 en een keuze uit de Orgelbüchlein-koraalvoorspelen BWV 605, 614, 624 en 641 gespeeld.

Manuel Tomadin kwam uit de bus als winnaar van de eerste prijs, de Rabobank Cultuurprijs en ‘Grand Prix d’ECHO’ (een bedrag van € 5.000), en krijgt de titel ‘Young ECHO Organist of the Year 2012’. Bovendien won Tomadin de publieksprijs, de Isaäk Kingmaprijs.

De tweede prijs, de Flentrop Orgelbouwprijs (een bedrag van € 2.500), ging naar de Franse organiste Charlotte Marck. De Zwitserse organiste Annette Gfeller won de derde prijs, de Schnitgerprijs (€ 1.000)

Een andere prijs die tijdens het festival werd uitgeloofd was de Compositieprijs van de Stichting Vrienden van het Orgel, uitgeschreven voor de 500e verjaardag van het Van Covelens-orgel. De winnaar daarvan was al enige tijd bekend, want het winnende werk was een verplichte compositie, te spelen in de finale van dit concours. Als finaliste mocht de Franse organiste Charlotte Marck haar compositie ‘Jadis et Naguère’ zelf spelen. Zij ontving de compositieprijs uit handen van componist Guus Janssen.

 

© 2011 fotografie Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours